Вулканизер: Не чекајте лоше време да замените пнеуматике

Фото: РТВ Врање

Законска обавеза о употреби зимских гума ступила је на снагу од 1. новембра и трајаће до 1. априла. Возачи су обавезни да на сва четири точка имају зимске пнеуматике, али уколико на коловозу има снега, леда или поледице.

Када ступе на снагу неке од законских уредби, ступа на снагу и један од највећих проблема који мучи возаче, а то је, колико кошта казна за неизвршење неких законских норми. То и не би требало да их брине јер наплата казни за зимске гуме се не наплаћује уколико  на коловозу нема снега, леда или поледице.

-Због безбедности у саобраћају би требало да се гуме замене до 1. новембра. Али због лепог времена мало касне са заменом летњих гума у зимске. Могу рећи да нису баш сви спремни, мењају се гуме али није то-то још увек, каже вулканизер Ерџан Ајетовић.

Ајетовић саветује возаче да не чекају лоше време, него да четворочкаше припреме сада док још није хладно. На питање да ли возачи долазе и мимо овог периода када је обавеза да замене гуме, одговара.

-Па и не долазе. Сада креће гужва и биће још, гуме монтирамо док је суво време, после тога једино долазе уколико треба нека гума да се санира.

Дакле, вожња у сувим условима с летњим пнеуматицима после 1. новембра није кажњива али, ако се догоди саобраћајна несрећа, возач возила које нема зимске пнеуматике плаћа казну и сву штету насталу у незгоди.

Please follow and like us:
Друштво