Вучевић: Напад на српске дечаке нови притисак на Србе како би напустили енклаве на Косову. Што нам је јача војска то смо даље од рата

Министар одбране Милош Вучевић гостовао је у јутарњем програму Прве телевизије где је говорио о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, бруталних напада на дечаке, модернизацији војске и унутрашњој политици.

Ово је бура емоција када видите те сцене, у предвечерје Божића који позива на мир имате пуцање

-Што се тиче починиоца он се налази пред истражним органима на КиМ, а шта је стварни мотив рекао бих да нас пут води ка политици из Приштине, посебно од 1999. године. Увек иде наратив да су Срби окупатори, уљези и да их треба склонити са те територије. То иритира. Иртитира и ћутање међународне заједнице, и пауза од 24 часа нигде у њиховим саопштењима не кажу да су упуцана два српска дечака, него кажу да је дошло до пуцања на Косову или што је још безобразније Курти каже упуцана су два косовска држављана. Нису то никаква два косовска држављанина, то су два српска дечака, која су упуцана зато што су Срби и што су прослављали Бадњи дан. Немојте да замењујемо тезу. Јуче портпарол ЕУ ставио заставицу тзв. Косова на Твитеру и написао да је дошло до пуцања. Кажите шта је довело до пуцања? Шта вам сметају Милош и Стефан? Шта је проблем са Стојановићима и тим малим местом? Имате неутралне изјаве, и део српског јавног спектра ћути о томе. Нема невладиних организација које ће скочити за пса, мачку, нама је изгледа литијум важније питање од овог дечака и нашег народа на КиМ. Ово је бура емоција када видите те сцене. У предвечерје Божића који позива на мир имате пуцање. Курти доводи до тога, он је агрегат. Он то промовише. Не каже директно, али то је његова политика и политика Приштине. Он је на српски Божић рекао да ником није обећао да неће хапсити Србе. Од 1999. године убијали су жетеоце, разнели су аутобус код Подујева, пуцали су на младиће у Грачаници док су чекали у реду за храну, било је небројено случајева. И сада ћете чути да се настави политички дијалог, и ми први јесмо за то. Ми молимо све да се вратимо за преговарачки сто, колико года да је тешко. И то је посао председника државе и преговарача да морају да седе у просторији с тим људима. Лако је то осудити и боље да је он у просторији с Аљбином Куртијем него да смо ми сви у рововима. Што не значи да се неко плаши, него је увек боље. Ако је формула да не пуцају на наш народ да ми признамо Косово онда то тако треба да кажу.

Они доживаљавају да су Високи Дечани, Грачаница и остале наше светиње нека косовска културна баштина

Вучевић је истакао да је ово нови притисак на Србе да не могу да издрже више у малим енклавама, као и да је то херојски чин пуцати на Србе, јер их доживљавају као страно тело.

-Они доживаљавају да су Високи Дечани, Грачаница и остале наше светиње нека косовска културна баштина. Онда сматрају да су ови уљези, да је Косовски бој био њихов бој, да је Милош Обилић био Албанац а не Србин. Они су изукренули све што могу. Пуцано је на дечаке зато што су Срби и што славе Божић. Тог убицу је иритирало што дечаци носе бадњак. А онда сте имали и пребијање на дан Божића којег је вијало обезбеђење из неког локалног клуба по улицама.

Београд мора да реагује рационално

КФОР је на Бадњи дан предао захтев за повратак српских војних снага на КиМ, а министар истиче да то није случајно да се одговор уручи на Бадње вече, а да ће председник упознати јавност с одговором.

-Молим све оне које то интересује да послушају пажљиво шта све пише и из тога треба да извучемо одређене закључке. Не мислим да је случајно да нам на Бадње вече то уруче, након толико дана. Београд мора да реагује трезвено и рационално, да на сваки начин покуша да чува мир и стабилност, Србе на Косову, да се иде у правцу политичког разговора. Било би идеално да можемо да постигнемо историјски договор са Албанцима, али не треба ми да будемо ти који ће одустати, па да нам опет ставе ореол да нећемо да причамо и да хоћемо да ратујемо, па да нас ставе на оптуженичку клупу где су нас државу. Чини ми се да опет фарбају ту клупу за нас и стављају таблу Србија, да нас ставе као реметилачки фактор и опет будемо криви за не знам ни ја шта. Много је важно да Срби на КиМ остану јединствени и да се нико не јуначи, да треба бити мудар. Јер неко чека тај сценарио да Срби и Србија покажу неку агресивност. Чека се повод да се оправда нека нова Олуја или Бљесак.

Они нас убеђују да треба да признамо Косово а за замену нам нуде бољу перспективу

Први човек војске истакао је да можемо очекивати врло изазовну годину, али да то не значи да треба да се обесхрабримо.

-Биће вероватно још инцидената, биће напето и тешко. Дај боже да грешим око тога, али Србија мора бити упорна. Они нас убеђују да треба да признамо Косово а за замену нам нуде бољу перспективу. А када вам кажу да је готово питање независности Косова, а што тражите да признамо независност? Шта вас брига за малу Србију када сте ви то све већ решили, када је то нешто што је заживело? Нема независности док Србија то не каже.

Молба за све у Србији да не тражите да председник покаже све карте унапред

Многи западни медији најављивали су притисак након Божића, а министар најављује да је за 12. јануар најављен долазак високе делегације из САД и да ће разговори бити сложени.

-Мислим да ће на столу бити питаје КиМ. ЗСО је нешто што је требало да се формира пре тачно 10 година, а деценија измиче а она није формирана. И баш замислите део који се односи на обавезе Приштине није испуњен. А када ви то кажете да није испуњена суштина приштинског дела онда они кажу да није испуњен део око енергетике и таблица. Ми морамо да претекнемо и разумемо околности, нисмо земља од 200 милиона становника. Шта треба да урадимо, да затворимо врата и кажемо да нећемо да разговарамо? Да навучемо омчу себи на врат. Морамо да тражимо дипломатско решење. Молба за све у Србији да не тражите да председник покаже све карте унапред. Неозбиљно је, и тактички а посебно стратешки. Пустите да се боримо за столом кроз чист патриотизам, који није укаљан, кроз чврсту реч и из тога дођемо до најбољег решења за Србију.

Војска не треба да гаји кикирики, она треба да се наоружава

Минситар је истакао да је веома поносан на све припаднике Војске Србије и специјалне полицијске јединице, да се у овој години очекује ново наоружавање.

-Одзив је био никад бољи. Они су били спремни да ураде све што је потребно на очувању суверенитета и независности наше државе. Срећа да је нађем политички договор и да је дошло до релаксације што се тиче питања која су на столу. Војска је ту да брани своју државу и све грађане Србије, а на политичарима да воде политику и траже решења. Војска зна шта значи рат и сукоб, али су они оружана сила, није то клуб љубитеља лирике. Војска не треба да гаји кикирики, она треба да се наоружава. Очекује се даља модернизација, нешто нам је стигло пред крај године из једне западне државе. мислим да ћемо имати у јануару промоцију нових сложених борбених система који су произведи у српским фабрикама. Војска се напружава не да се спрема за рат, већ да одвраћа оне који нису добронамерни. Да се не лажемо, нису сви добронамерни. То не значи да треба да мрзимо некога, већ да схватимо да све државе имају своје националне интересе. Када Хрватска купује оружје, па где она то види опасност? Шта ће им то наоружање када сте већински окружени НАТО државама и део је НАТО савеза? То не значи да им ми оспоравамо да она купује, да не буде заблуде. А ми када кажемо да купујемо нове хеликоптере они кажу да се спремамо за рат. Ми се спремамо да будемо јачи и да нас нико не дира. Јачамо искључиво одбрамбене капацитете наше државе.

Само је проблем када ми кажемо да желимо чврсте везе са Републиком Српском

Вучевић се огласио и на нападе који су му упућивали због изјаве о српском јединству.

-Видите да је некима то табу тему, ја сам захвалан што су ме напали, стојим иза сваке своје речи, ништа лоше нисам рекао нити поручио против било кога. То је кратак интервју за новинску агенцију СРНА, поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, где сам пре свега причао о Резолуцији 1244, а онда и о сарадњи о Републике Српске и Србије у духу Дејтонског споразума. Ја нигде нисам рекао да ћемо укинути БиХ, па Србија је сто пута поручила да признаје суверените БиХ- Али, БиХ се сатоји од два ентитета- Републике Српске и Федерација Босне и Херцеговине. Ви ако дирате Републику Српску ви дирате БиХ, каква је дефинисана. Је л’ проблем кад неко каже из Србије да смо за јединство српског народа. То не смете да изговорите. А није проблем када Влада у Тирани и Приштини потпишу декларацију о заједништву албанског свеуједињења и брисању граница, царина. То није проблем. Само је проблем када ми кажемо да желимо чврсте везе са Републиком Српском. Најбоље да признамо Косово као независно и да се укине РС, да видимо шта још треба да урадимо и мало клечимо на кукурузима и све ће после тога бити идеално. Ако је то политика, ја нећу да будем део тога. Ја знам уз кога сам стао, уз Александра Вучића и оно што он ради, ја у ту политику верујем. То не значи да ја мењам границе.

Не мислим да треба да мењамо председника странке Александра Вучића

Председник државе Александар Вучић најавио је да ће се повући са чела СНС странке, а Вучевић је јасно изнео свој став по том питању.

-Што се тиче СНС у току су унутарстраначки избори на нивоу месних и општинских и градских одбора. Поносан сам како то све тече. Ја не мислим да треба да мењамо председника странке. Верујем у снажно лидерство, јер оно даје снажне институције. Ово није моменат када нам треба нови страначки лидер због свих околности, но видећемо шта ће бити. Надам се да ће Александар Вучић бити лидер странке. Странка не бежи од избора. Сви траже изборе, а моле Бога да не буде избора. Ако идемо на изборе немојте да мењате плочу. Немојте после да кажете да СНС тражи изборе. Што се нас тиче не морамо да имамо изборе, нас 2024. као изборна година. Оно што мора да буде је да крајем ове или почетком следеће године ми идемо у редован термин за локалне и покрајинске изборе. Видим да су се мало ућутали поводом београдских избора, они сад бирају на конкурсима канидате за градоначелника. Мало ми смета ова дволичност- мало смо за изборе, па мало нисмо. Наша држава се претвара у државу која иде од избора до избора. Спустили смо цензус и мислим да то није добар потез СНС. Неко добије 3 посто и мисле да су освојили Хималаје. О свему морамо причати аргументовано.

Божићно јутро сам провео са војницима у бази Добросин

Вучевић је истакао да је Божић прославио са припадника 4. бригаде копнене војске и генералом Мојсиловићем у бази Добросин, у општини Бујановац.

-Било ми је задовољство да им се на божићно јутро захвалим у име свих грађана Србије на чувању отаџбине, што за њих нема празника, што су били у базама, јер нису били са породицама. После тога сам успео да дођем на каснији ручак са својом породицом. Дошао ми је старији син на одсуство из Ниша. Ово је други Божић како без оца прославља, па је ту некако рупа. Ту је мајка, као стуб шире породице. Радујем се Божићи и слави који су у духу нашег народа. Ја сам поносан припадник нашег народа поштујући све друге. Одрастао сам у таквом амбијенту. Изузетно сам поносан што је Србија мултуетничка. Јуче нас је дочекао капетан мађарске национални који се оженио у Врању. Знате како воли и чува Србију.

Please follow and like us:
Друштво