Вучић: Срби са КИМ данас почињу да уклањају барикаде

Председник Александар Вучић рекао је, после разговора са Србима са КиМ у Рашки, да ће данас почети уклањање барикада, што, како је казао, неће ићи брзо и трајаће између 24 и 48 сати.

Он је рекао да је ово његов посао као предсендика државе и да је увек најлепше, најчасније и да је најпоноснији што је, како је казао, имао поверење Срба са КиМ.

– Није увек лепо да саопштавате оно што људи не воле да чују – казао је Вучић.

Добили смо папире који у формално правном смислу нама нешто значе. Немамо на шта друго да се ослањамо… Да ли нам они испуњавају Резолуцију 1244, Кумановски споразум или Повељу УН…“, упитао је.

Зато су ови споразуми добри, казао је и додао да ће на основу њих моћи да се говори о праву и правди.

– Овде на папиру нема лоших ствари. Лоше ствари су у деловању Приштине и онога што ми еуфемистички називамо међународном заједницом – рекао је председник.

Јучерашње разговоре са Србима је оценио тешким, али искреним.

– Били смо искрени једни према другима и оно колико сам схватио закључак људи са барикада, који је тежак за нас, рекли су да не желе да иду против своје државе.

Од њега као председника, пошто немају поверења у друге, имају захтеве.

– Молио сам их, а онда сам изашао да прошетам и они су сами донели одлуку“, рекао је председник и прочитао закључке у којима се, између осталог, каже да они немају и не могу имати никакву веру у Аљбина Куртија, те да од њега као председника Србије траже јасну подршку и гаранције.

– Једино верујемо у државу Србију и у вас лично због тога захтевамо јасно дату реч да имамо подршку за оно што следи. Ако се настави терор ми ћемо затворити север Косова заувек за приштинске институције, тражимо гаранцију да никада неће признати независност Косова – прочитао је председник и додао: „Крену ли да хапсе Србе због барикада, све што после тога предузмете, ја стојим иза вас“.

Од Срба са КиМ је тражио, каже, да поштују оно што их је замолио и да бисмо могли да покренемо разговор о миру и поверењу.

– Разумем колика је ово обавеза за државу и за мене. Ови људи овде разумеју. Ми немамо куд. Остаје нам да верујемо овим људима да ће поштовати ово што су рекли и да ће спречити овакво понашање Куртијевог режима… – рекао је Вучић.

Председник је на крају обраћања захвалио свима који су се супродставили наративу да су на северу КиМ све криминалци и криминалне банде.

– Они су мислили да је то Вучићев безобразлук да се Вучић игра са њима. На крају схватили су да је ђаво однео шалу и да Срби зулум више трпети неће – рекао је Вучић и додао да се плаши да се, како је казао, неки други наставити да се понашају као да су Богови и да је међународно право на њиховој стрнани.

Указао је да су све време лагагли када су говорили да ћемо ми некога да нападнемо, а у ствари су, истакао је председник, они нападали нас користећи се тренутном геополитичком ситуацијом у свету.

Истакао је да то сви треба да знају укључујући и монахе и монахиње СПЦ у Пећкој патријаршији и Дечанима, јер сви су ћутали када су патријарху Порфирију онемогућили одлазак на КиМ.

– Драго ми је да је оно што нас је држало све ове године да опстанео и постојимо то што смо били јединствени, увек јединствени и то је оно што не могу да победе. Наставићемо заједно да се боримо за народ, КиМ и целу јединствену Србију – поручио је предсендик.

На питање да ли то значи и повратак Срба у приштинске институције, Вучиће је рекао да је овде реч о барикадама које ће Срби почети да уклањају и да то нема никакве везе са њиховим повратком у институције.

Додао је да је услов за повратак у институције формирање Заједнице српских општина.

– Што се институција тиче то питајте Куртија и оне који му помажу да не испуњавају обавезе из Бриселског споразума – закључио је Вучић.

Please follow and like us:
Политика