Вучић: Oва година биће економски много тежа

Председник Александар Вучић изјавио је данас на годишњој конференцији да је задовољан постигнутим у 2022. години у Србији, јер смо успели да сачувамо финансијску стабилност и нашу економију и упркос кризи у свету остварили привредни раст између 2,3 и 2,5 одсто.

-Велико хвала грађанима на разумевању свега што се збивало у претходној години, поручио је Вучић и истакао да смо сачували финансијску стабилност, као и да је постигнут огроман успех по питању смањења стопе јавног дуга.

Председник Србије је говорио о економској ситуацији и рекао да је земља по питању фискалне стабилности у повољнијем положају у односу на Европу.

-Ми смо Србију сачували од рата, и Србију смо подигли са колена, рекао је председник Вучић.

Поновио је да 2023. година на европском и светском новоу бити много тежа од претходне. 

-Ми се сада двоумимо, шта да урадимо – да идемо са додатним улагањима или са саветима Кристалине Георгијеве да правите јастуке и чувате државни новац, навео је председник и додао да је о томе разговарао са министром финасија Синишом Малим.

Америка се, каже, ближи рецесији, у Кини пада стопа раста, у Европи такође, али пада и наша стопа.

-У складу са тим шта се дешава у свету, погађа и нас, јер смо и ми део ланца, али смо по питању фискалне стабилности у повољнијем положају, рекао је председник. 

Истакао је и да је за актуелну зиму обезбеђено довољно гаса, да су нам складишта пуна, као и да ће када се заврши зима остати пун Банатски двор, као и складиште у Мађарској.

Србија ће изградити нове гасоводе, а важно је да они дођу до Врања и Прешева, Тутина-Александровца, Пријепоља и Прибоја, као и Нове Вароши, Чајетине, Ваљева и Лознице, изјавио је председник.

Истакао је да је прехрамбена сигурност веома важна тачка. -Имамо за 20 месеци резерви пшенице, 13 месеци кукуруза и не бисте веровали, за 30 месеци сунцокрета, навео је Вучић.

-Мораћемо још да појачамо наше резерве, још да појачамо прехрамбену сигурност, зато што ће хране бити све мање и у Европи и у свету, додао је председник.

И соли и шећера ће, истиче, бити довољно за наредне године.

-Цена гаса биће најнижа, а цена електричне енергије друга најнижа у Европи, зато што је наша жеља да у будућности сачувамо наша предузећа, да бисмо их на тај начин посредно субвенционисали, да чувају ниво запослености, поручио је Вучић.

Председник Србије изјавио је да су пред Србијом тешки изазови што се тиче Косова и Метохије и истакао да је девет земаља повукло признање тзв. Косова, а да се чека и десета.

Вучић је на годишњој конференцији истакао да чак 106 земаља не признаје независност тзв. Косова, 84 недовсмислено признаје, а три државе „нису начисто“.

Пoраст плата

Вучић је рекао да, што се тиче страних директних инвестиција, сами имамо 66 одсто.

-Од 2012. године са 33,7 милијарди наша укупна стопа БДП, која је најбољи показатељ колико је урађено, порасла је на 60,3 милијарди. Нећу се смирити док не буде 100 милијарди. Погледајте наше бруто девизне резерве, злато у тонама – са 18,2 на 38,5 тона, каже Вучић.

Вучић је изразио захвалност америчком амбасадору Кристоферу Хилу који је најавио наставак америчких инвестиција у Србију.

-Он је врхунски дипломата и политичар, упркос мом неслагању са Американцима који сам изнео на састанку са амбасадорима Квинте везано за 1999. годину, драго ми је што је омогућено да кажем да се не слажем, сигуран сам да ће он помагати Србији и даље, рекао је Вучић на годишњој конференцији.

Говорио је и о ненаплативим кредитима, који су важни зато што показују здравље економије.

-Некада чак 20 одсто кредита није било наплативо. Данас је то сведено на 3,3 одсто. Погледајте ту разлику.

-Просечна пензија од 203,5 на 321 евро. То је тачно 60 одсто раста. Плате су још више порасле, са 311 евра на 642 евра. А очекујемо и 735 евра у марту, каже Вучић. Председник је изјавио да је ово година развоја и бољег животног стандарда. Најавио је даљи раст плата и пензија, истакавши да се очекује укупно повећање пензија од 28 одсто, што је највеће повећање до сада.

-Ми сада имамо најнижу стопу незапослености. Никада није била 8,9 одсто. Упркос страшној ситуацији у свету. Стопа јавног дуга је 55 одсто. Такође, веома је важно да је курс динара чврст као стена, од 2012. године је на 117, или 118 динара“, истакао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија то никада није имала. 

Када је реч о одбрани и безбедности, најавио је да ће главни задатак целе 2023. године бити да се број од 1.600 припадника специјалних јединица Војске Србије подигне на 5.000.

-Плате ће бити огромне. Основне плате ће ићи преко 2.000 евра, а на то знате шта иде – дежурства, ноћне смене, прековремени рад и све друго. Тако да то дође скоро до 3.000 евра, навео је Вучић.

Позвао је младе момке и девојке да се пријављују и најавио да ће ускоро уследити конкурс.

-Можда најважнија ствар је наталитет, нагласио је председник и указао да је најнижа стопа природног прираштаја у Београду.

У главном граду, објаснио је, број становника расте због досељавања, а не наталитета.

-Где год има више пара, тамо нам је најгора ситуација. Тамо људи неће децу, што су виши солитери, то мање деце. Најнижи наталитет нам је на Врачару, у Старом граду, Савском венцу и Новом Београду, тамо где су просечне плате преко 1.000 евра, напоменуо је Вучић.

-Видећемо како да дајемо даља права породиљама и трудницама, истакао је Вучић.

Што се тиче миграција, преме његовим речима, оне су пропорционално мање него у БиХ, Северној Македонији, Хрватској и Румунији.

Сачувана финансијска стабилност

Вучић је поручио да не можемо да не будемо задовољни претходном годином, као и да смо сачували финансијску стабилност, економију, раст између 2,3 и 2,5 одсто.

-Успели смо да подигнемо плате и пензије, колико видим, највише у Европи. Има само једна земља која је више урадила. Наша стопа јавног дуга на данашњи дан не прелази 55 одсто, и то је нешто што је на понос свим грађанима Србије, додао је председник.

Вучић каже да нема никакве потребе да обмањује грађане, као ни да прикрива чињенице.

-Ово је мој последњи мандат. Нећу да мењам Устав. Мој је посао да будем на страни грађана и сваког човека у Србији и то ћу да чиним на најбољи начин упркос тешким приликама са којима се суочавамо, додао је Вучић.

-Велико хвала на разумевању свега што се збивало у претходној години, велико хвала на подршци, не мени и полититичким партијама, него својој земљи. Постоје људи који разумеју да је њихова земља важнија од лидера и партије, поручио је Вучић.

Извор: РТС, Танјуг и РТВ

Please follow and like us:
Друштво