ВЈТ: Таксисти кријумчарили људе, ухапшенo девет особа

Данијела Трајковић Виши јавни тужилац Фото: РТВ Врање

На недавно одржаном округлом столу који је организовало Више јавно тужилаштво у Врању, презентовани су резултати рада ове иснтитуције у 2022.години.
Виши јавни тужилац Данијела Трајковић је истакла, између осталог, да је током прошле године, међу кривичним делима најкарактеристичнији „недозвољени прелаз државне границе и кријумчарење људи“.

-Налазимо се на мигрантској рути од 2015. Оно што је најкарактеристичније сад је кријумчарење људи нарочито нам се јавио проблем када је група од преко 800 људи из Суботице пребачена у Прихватни центар у Прешеву док је полиција чувала камп они су били унутра чим се полиција повукла, а полиција не сме по правилу да повређује њихова права људска да буду у кампу, значи кренули су кријумчари да их кријумчаре и превозе за Суботицу, или за Сомбор – каже Трајковић.Она истиче да је откривена организована криминална група.

-У прошлој години имали смо често појаву где таксисти врше ово кривично дело али знате како ту имамо проблем са судском праксом, јер таксисти су превозници и то је њихова основна делатност и они нису дужни да легитимишу људе које возе. Они им плате услугу и ови су дужни да их превезу. Ту постоји закон који регулише рад таксиста, они се региструју за одређено подручје и општину. Он може да започне вожњу са свог подручја до неког другог, мора да скине табле мора да буде укључен таксиметар, али не може он из Суботице и Београда да дође и преузме путнике у Прешеву. Тако да покушавамо кроз законске прописе да их санкционишемо – додаје саговорница.

-Истрага је показала да се за вожњу по особи дупло повећао износ од 600, 700 до 1.000 евра. Предмети су уступљени Тужилаштву за организовани криминал извршена је реализација, 9 лица су ухапшена за 10 лицем се трага, каже Виши јавни тужилац Данијела Трајковић .

Please follow and like us:
Друштво