Градоначелник: Андрић је био у праву – Само неуки, неразумни људи могу да сматрају и да је прошлост непролазним зидом заувек одвојена од садашњице

Врање обележава 31. јануар – Дан града. На данашњи дан пре 145 година Врањанци су дочекали вековима очекивану слободу. Након 422 године под Турцима, 31. јануара 1878. године Врање је ослобођено. У борбама за ослобођење Врања погинуло је 122 војника регуларне војске и 85 устаника док је 229 војника и 70 устаника било рањено. Парастос страдалим јунацима Шумадијског корпуса и српским добровољцима служио је Епископ врањски Пахомије са свештенством. Руководство града и бројне делегације положиле су венци и цвеће на споменик Чика Мити. Овај споменик сведочи и о решености једног народа, да се опет врати у окриље српске државе, где је историјски и припадао, рекао је градоначелник Слободан Миленковић на свечаности.

Комеморативни скуп, химна, мирис тамјана у славу 122 јунака који су положили животе за ослобођење Врања од османлијског ропства. Ово је дан сећања на славу наших предака и дан поноса свих генерација Врањанаца, рекао је градоначелник Миленковић. Он је подсетио на историјске чињенице из 1878. године и ослобођење од Турака.

„Чика Мита“, сведочи и о немерљивом доприносу житеља врањског краја у ослобађању својих вековних огњишта. Делом у оквиру јединица Добровољачког корпуса, а делом и кроз бројне устаничке акције и покрете који су утицали на морал турске војске. Жртве наших предака нас подсећају и опомињу, да се одбрана слободе, по правилу плаћа крвљу. Темељи наше слободе јачи су него икад. Међутим, у осетљивом историјском тренутку у коме се налазимо, искуство нас учи да је потребно довољно државничке мудрости да сачувамо фундамент нашег идентитета. Културног, историјског, националног. Како је говорио и наш велики писац Иво Андрић: “Само неуки, неразумни људи могу да сматрају и да је прошлост мртва и непролазним зидом заувек одвојена од садашњице. Истина је, напротив, да је све оно што је човек мислио и осећао и радио нераскидиво уткао у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо. Драги пријатељи, поштујући дела наших храбрих предака, на тај начин трасирамо пут нашим потомцима. Да се сећају и памте. Како је рекао познати јапански писац, “Наша стварност је бескрајна борба између онога што се десило и онога шта желимо да запамтимо”. Зато ми наше хероје … памтимо“, истакао jе градоначелник др Слободан Миленковић.

Краj споменика ослободиоцима Врања, венце и цвеће положили су градоначелник са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене воjске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, народни посланик Драган Николић, начелник Пчињског округа Срећко Пеjковић, заменик председника градске општине Врањска Бања Марко Николић, заменик начелника Полициjске управе Ненад Марковић са сарадницима, представници БИА, делегације градоваВелење, Требиње, источно Ново Сарајево, Крагујевац, као и представници СУБНОР Србиjе, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова до 1918. и делегациjа средњошколаца Врања.

У пригодном програму учествовали су Мешовити градски хор уз пратњу оркестра Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ и глумац врањског театра Марко Петричевић.

Please follow and like us:
Друштво