Градоначелник: Више пара за предузетнике да набаве опрему

Континуиранo проширењe мера запошљавања на локалу захтева и већa издвајања из градског буџета. Локална самоуправа ће у наредној години издвојити већа средства из буџета како би помогла предузетницима, који већ раде у набавци опреме. Са застарелом опремом предузетници не могу да буду конкуренти и продуктивнији, каже градоначелник Врања Слободан Миленковић.

– И желимо да им финансијски помогнемо да купе нову опрему, а самим тим да буду и продуктивнији. То планирамо за следећу годину, да преко Регионалне развојне агенције кренемо са таквим стимулативним мерама. Појединачно планирамо да помогнемо до 500.000 динара предузетнику, који испуни све услове, у набавци опреме. То је нешто што прави искорак у локалном плану за запошљавање, јер та продуктивност подразумева и запошавање нових лица. Дефинисаћемо обавезе послодавца у смислу на које време да запосли раднике, али показало се у претходном периоду да велики проценат настави да ради и заснује радни однос, јер кроз обуку су и послодавци задовољни ангажовањем тих радника – каже градоначелник Миленковић.

Имамо заинтересоване инвеститоре, који долазе и шаљу и писма о намерама. Таква је и компанија из Македоније која производи бојлере, панеле и друго и тражи халу од 12 .000 метара квадратних. У Индустријској зони поједине фирме проширују своју производњу и запошљавају више људи и то је добро, каже градоначелник.

– Више пута сам рекао да је можда и боље да буду такве мање фабрике од 250, 350 или 400 радника, јер су оне много жилавије и флексибилније, на све ове турбуленције које се дешавају не само у Европи, него у читавом свету. Надам се да ћемо имати што више таквих производних погона и да ће наша Индустријска зона у скорије време бити све више под кровом – додаје Миленковић.

Поједини инвеститори који већ раде у нашој Индустријској зони, заинтересовани су и да изграде сопствене производне хале. И то указује да имају дугорочне планове када је наш град у питању. То је добар приступ, јер су то фирме које су овде почеле да раде, запослиле одређен број људи и намеравају да ту остану.

Please follow and like us:
Друштво