Градоначелник: Чувамо наше културно наслеђе

Две традиционалне манифестације, Светосавска недеља и манифестација поводом обележавања Дана града, и ове године се преплићу и богатим програмом изазивају пажњу великог броја посетилаца. Градоначелник Миленковић истиче да је програм садржајан и да као град имамо чиме да се поносимо.

Светосавска недеља и Дан града прилика су да уживамо у културним, духовним, просветним и другим садржајима, али и да резимирамо годину за нама, истакнемо најуспешније појединце и установе, и да се подсетимо резултата рада локалног руководства у периоду за нама.

-Та два догађаја се некако преплићу и заиста је доста културних садржаја. Организациони одбори Светосавске недеље и манифестације поводом Дана града су радили интензивно, и ја мислим да је и сам програм веома садржајан. У току је програм обележавања Светосавске недеље, јуче је у биоскопу била пројекција документарно-играног филма “Ластавице Христове.“ Наставља се са обележавањем, које ће се завршити уручивањем Светосавских награда и Светосавским балом. Што се тиче обележавања Дана града, почеће Свечаном седницом Скупштине у среду, и то је једна лепа традиција, нарочито у овом тренутку, када се, можемо рећи, релативизују сви ти ослободилачки ратови, ми имамо потребу да на још јачи и доминантнији начин обележавамо све битне датуме који су везани за историју и ослобођење нашег народа. И ове године обележићемо Дан града, а програм ће бити завршен Свечаном академијом, 31. јануара, у 14 сати у згради позоришта, подсећа градоначелник Врања, др Слободан Миленковић.

То ће бити прилика да се уруче највиша градска признања, а градоначелник истиче да је задовољан предлозима који су добро образложени. Имена добитника биће позната већ на Свечаној седници у среду. Дан ослобођења Врања од Турака прилика је да се осврнемо на годину иза нас, а она је, упркос кризи на свим нивоима, била успешна. Доста се радило на свим пољима, од инфраструктуре до очувања културног наслеђа.

-Ако сада направимо једну ретроспективу за претходну годину, нико није могао да претпостави да ће почети рат у Украјини, да ћемо одједном из короне да уђемо у енергетску кризу. Ми смо, захваљујући томе што смо се у претходном периоду рационално понашали по питању буџета, успели да реализујемо и комунални програм. Сама чињеница да смо успели да реконструишемо 28 улица у најтежем тренутку за свет, укључујући и Косовску, заједно са Министарством привреде, чини ме заиста поносним, без обзира на све потешкоће на које се наилазило. Много се је радило и поред свих проблема које смо имали. Ја сам задовољан, и успели смо, што је најбитније, да очувамо систем, подсећа градоначелник.

Градоначелник је подсетио да се кренуло у свеобухватни пројекат обнове канализационе мреже “Чиста Србија“ и изразио наду да ће ове године бити потписан и уговор за реконструкцију водоводне мреже.

Он је издвојио и пројекте који су везани за унапређење културне слике града, попут отварања Народног музеја и сталне поставке, радова на згради Харемлука, где је већ у припреми израда пројекта сталне поставке. Очување културног наслеђа је изузетно важно, и на томе ћемо радити и у наредном периоду, нагласио је градоначелник.

Please follow and like us:
Друштво