Градска апотека: нема антибиотских сирупа за децу прве линије, али има капсула

фото: РТВ Врање

Део јавности наше земље ових дана узнемирен је писањима појединих медија да нема сирупа и антибиотика за децу. Врање је град који има своју Апотекарску установу, са развијеном мрежом апотека, у којој смо потражили одговор на питање, каква је ситуација код нас

– На нивоу целог света постоји проблем у припреми атибиотских сирупа за децу. Код нас није драстична ситуација. Постоји извесна дефицитарност и они се спорадично појављују и стижу у мањим количинама него раније, али ми се трудимо да имамо континуитет и да можемо да обезбедимо лек нашој деци – каже Ивана Костић, директорка АУ Врање.

Тренутно нема сирупа прве линије, али их има у капсулама, за децу која могу такав лек да попију. Чињеница је да у продаји има више сирупа за децу, који су за озбиљне инфекције, који су трећа линија, каже директорка. Немајући други избор родитељи врше притисак на лекаре да преписују то што има на тржишту и креће се са најачим сирупима, што није препоручљиво.

– Ми пошто имамо магистралне лабораторије очекујемо да обезбедимо супстанце и онда ћемо прилагођавати дозе и правити те сирупе. Моћи ћемо да правимо све сирупе који су дефицитарни по магистралном рецепту у нашој апотеци и имаћемо ту алтернативу да буду обезбеђени на било који начин. Та магистрална израда не би ишла на рецепт, али је алтернатива када родитељ не жели да излаже дете тако јаким лековима, моћи ће да има и тај који је препоручио лекар – додаје Костићева.

Јаки антибиотици уништавају цревну флору код деце и долази до поремећаја на свим нивоа. Од једног проблема улази се у зачари круг и у веће проблеме. Све антибиотике које користе одрасле особе има врањска апотека.

Please follow and like us:
Здравље