Градско веће: Више новца за соларне панеле

Одржана је 122. седница Градског већа. Већници су одлучивали о градском грађевинском земљишту, комисијама за суфинансирање пројеката и преглед извештаја о реализацији пројеката, као и суфинансирању мера енергетске санације домаћинстава.

Већници су на данашњој седници Већа усвојили предлог измене Правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова уградњом соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе и унапређење термотехничког система. Тиме ће износ за суфинансирање са 1.200.000,00 динара из градског буџета бити повећан на 3.949.275,00, а износ из Министарства енергетике са 1.166.400,00 динара на 3.838.709,00 динара. Усвојен је и предлог Комисије о избору пројеката за финансирање и реализацију услуга социјалне заштите.

-То су средства која су опредељена за личне пратиоце и помоћ у кући, и то суфинансирамо из локалног буџета, како не би прекидали ове услуге које се пружају преко Центра за развој локалних услуга социјалне заштите. Затим, разматрана је процена ризика од катастрофа на територији града Врања. То је годишња обавеза. На ову процену дата је сагласност Сектора за ванредне ситуације МУП-а, каже већница за социјална питања Данијела Милосављевић.

Већници су усвојили и нацрт Решења о отуђењу уз накнаду у новцу грађевинског  земљишта у jавноj своjини града и више решења о именовању разних комисија, како за поднете извештаје, тако и за избор пројеката. Усвојен је и Правилник за материјалну подршку породицама са дуплим близанцима и тројкама.

-Остаје висина од 12 хиљада месечне помоћи овим породицама. Оваквих је шест породица и мера траје од почетка до краја ове године, појашњава већница.

Усвојен је и предлог Решења о именовању Комисије за избор пројеката за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда, с обзиром да ће зграде које су под заштитом Завода за заштиту споменика културе убудуће моћи да се финансирају и до 99 посто из градског буџета, док за друге стамбене објекте остаје однос 50:50.  

Донето је и Решење о образовању радне групе за превенцију и борбу против вршњачког насиља. Следи потписивање Mеморандума између релевантних институција, а након тога доношење Локалног акционог плана по коме ће ова мрежа функционисати. На овој седници формиран је и Организациони одбор за Борине позоришне дане, како би се на време кренуло са свим припремним активностима.

Please follow and like us:
Друштво