Град наставља унапређење енергетске ефикасности објеката

Данијела Бандовић енергетска менаџерка Фото: РТВ Врање

Привредни субјекти могу до 16. новембра да се јаве на Јавни позив града за учешће у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима. Могу учествовати привредни субjекти коjи врше набавку, радове и уградњу материjала, опреме и уређаjа. Ово је други пут да се расписаје јавни позив за фирме за уградњу соларних панела.

Њихов посао биће уградња соларних панела за производњу електричне енергиjе за сопствене потребе и унапређење термотехничког система, путем уградње калориметара, циркулационих пумпи,  термостатских  вентила и делитеља на териториjи град.

Овога пута број мера је проширен, а све зарад унапређења система за грејање.

– Самим тим што се угради високофрекфентна циркулациона пумпа, она ће унапредити тај систем, мање ће се трошити струје у домаћинствима. У становима је могуће уградити калориметар тако да ће грађани, добити могућност да им се утрошак топлоте коју добију од Новог дома, обрачунава преко калориметара, не по површини. То је изузетно корисно за оне станове који су већ урадили неке мере енергетске санације, каже Данијела Бандовић енергетска менаџерска.

У позиву су прописани услови које треба да испуњавају привредни субјети, као и обавезе које морају да испуне.

– Привредни субјети морају да обезбеде атест за сву опрему за коју се јаве и коју планирају да уграде. Оно што је било и у прошлом јавном позиву, ово је други,  је да дају одређене гаранције које су минималне. За инвертер је гаранција 5 година, за соларне панеле је 10 година. Они који се буду јавили морају да имају запосленог електоинжењера, који ће по уградњи соларних панела урадити извештај на основу кога ће та електрана моћи да буде прикључена за систем, додаје Бандовићева.

Ово је други јавни позив, а сада је при крају реализација првог јавног позива за соларне панеле, који је био пилот пројекта и са нестрпљењем се очекују и први резултати.

– Већ је прва електрана прикључена, пуштена је у рад, то је лепа вест. Очекујемо да видимо колика ће бити производња јер су још лепи дани, још има сунца. Видећемо то у неком од наредних рачуна нашег корисника, који ће нам то доставити да се упознамо са начином обрачуна те електричне енергије која се произведе из соларне електране, најављује Бандовићева.

Након завршетка овог јавног позива и избора привредних субјеката уследиће и позив за грађане. Приоритет ће имати они који су већ улагали у своје објекте и побољшавали енергетску ефикасност.

Please follow and like us:
Друштво