Град ће наставити да пружа помоћ особама са мултиплекс склерозом

Фото: РТВ Врање

Последњи дан октобра означио је и завршетак реализације овогодишњег Локалног акционог програма услуга социјалне заштите. По први пут, у програму је своје место нашла и услуга помоћи особама оболелим од мултиплекс склерозе, што је оцењено као веома позитивно.

Завршном конференцијом, у Врању је окончана реализација Локалног акционог плана услуга социјалне заштите за 2022. годину. Донет је у садејству свих институција и невладиног сектора у децембру, након јавне расправе, да би реализација почела од марта. Овај план локалне самоуправе побрао је похвале корисника и грађана и градска већница за социјална питања Данијела Милосављевић оцењује да је био 100 одсто успешан.

По први пут, планом је била обухваћена помоћ у кући за лица оболела од мултиплекс склерозе. Помоћ је добило њих четрнаесторо, којима је таква подршка заиста била неопходна. Сарадња свих партнера који раде на реализацији плана је, истиче већница, на врло високом нивоу.

-Када смо радили акциони план, били су укључени и Центар за социјални рад, Центар за развој локалних услуга социјалне заштите, ми као локална самоуправа, Здравствени центар и невладине организације које се баве том тематиком. Апсолутно смо сви заинтересовани да побољшамо социјалну заштиту на територији града. Дуго сам у овој материји и никада нисмо имали проблем са координацијом, како међу институцијама, тако и са невладиним сектором, каже Данијела Милосављевић, градска већница за социјална питања.

Буџетом за наредну годину ће сигурно бити покривена сва до сада призната права на социјалну заштиту, па и помоћ лицима оболелим од мултиплекс склерозе. Већница наводи да се чине напори да помоћ овим особама не буде ускраћена након завршетка Локалног акционог плана.

-Пошто се сада креира буџет за наредну годину, дала сам предлог да се у јануару настави ова врста помоћи, како би имали континуитет. Не можемо увек да очекујемо помоћ од донатора, локална самоуправа мора да обезбеди средства за услуге социјалне заштите. Градоначелник и извршилац буџета Слободан Миленковић, као лекар, има посебну емпатију према особама са инвалидитетом, тако да буџет за социјалну заштиту сигурно неће бити смањен, а и он и ми ћемо се трудити да буде и повећан, најављује градска већница Данијела Милосављевић.

Please follow and like us:
Друштво