Дан и слава 4. бригаде Копнене војске

У касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању одржана је свечаност поводом обележавања Дана четврте бригаде Копнене војске и славе Свети Атанасије Велики. Војној свечаност присуствовали су градоначелник Слободан Миленковић, председник Скупштине Дејан Тричковић, министар без портфеља Новица Тончев, владика врањски господин Пахомије, председник Општине Трговиште, заменик председника општине Врањска Бања, представници БИА, представници Министарства правде, гости града и бројни грађани. Уручена су признања и награде старешинама и војницима за изузетне резултате, а пред присутнима су прочитане честитке начелника Генералштаба Војске Србије.

31. јануар, обележава се као Дан града у сећања на ослобођење Врања од Турака 1878. године, а такође је и дан када се обележава бригадна слава Свети Атанасије Велики, коју је некада славио славни Први пешадијски пук књаза Милоша Великог, а данас ту традицију наставља 4. бригада Копнене војске.

Свечаност је почела дефилеом, минутом ћутања одата је пошта жртвама свих ратова на овим просторима, а командант 4. бригаде Копнене војске, пуковник Новица Петровић је подсетио на славу Првог пешадијског пука који је ослободио Врање од Турака.
Истакао је резултате које је у претходној години остварила ова бригада.

-На данашњи дан 31. јануара 1878. године јединице Српске војске у саставу Шумадијског и Добровољачког корпуса под командом генерала Јована Белимарковића, ослободиле су Врање од Отоманске империје после вишевековног ропства. Зато са поносом обележавамо овај дан и чувамо успомену на све јединице са ових простора које су учествовале у историјским догађајима са краја деветнаестог и обележиле двадесети век. Свима дугујмо захвалност за оно што су дали свом народу и својој отаџбини, нашој Србији. Између два празника припадници Четврте бригаде Копнене војске показали су велико залагање дајући свој допринос успешном извршавању задатака током 2022. године. Вредно смо радили и изводили садржаје обуке са циљем да унапредимо оперативну способност бригаде. И на крају, могу да истакнем, да са поносом обележавамо 31. јануар-Дан Четврте бригаде Копнене војске, бригадну славу Свети Антанасије Велики и Дан града Врања, као свој празник, рекао је командант 4. бригаде Копнене војске, пуковник Новица Петровић.

Честитајући Дан и славу бригаде, градоначелник Миленковић је рекао да је Четврта бигада формирана пре 16 година, и врло брзо постала препознатљива по врхунској обучености и професионалности.

“Србија има војску која је данас једна од најмоћнијих у региону. Њу чине припадници, који су достојни потомци наших славних ратника и војсковођа. Она је способна да одговори сваком тешком и сложеном задатку, како би био сачуван мир. Одговорност припадника Четврте бригаде Копнене војске Србије је још већа, али знамо да ћете, као и до сада, успешно обавити сваки задатак. Оно што треба увек да имате на уму јесте да ће Врање и Врањанци бити уз вас јер нас спаја љубав према држави у којој живимо”, рекао је градоначелник.

Старешинама и војницима обратио се и командант Копнене Војске Србије генерал- потпуковник Милосав Симовић, а заслужним појединцима и тимовима 4. Бригаде, на данашњој свечаности, уручио је одликовања и признања.

Please follow and like us:
Друштво