Дан отворених врата у ШАФ-у   

Поводом Међународног дана анимациjе, Школа анимираног филма  из Врања  организовала је Дан отворених врата за све оне коjи желе да се упознаjу са магиjом анимациjе. Заинтересовани ученици су имали прилику да присуствуjу проjекциjи одабраних остварења и погледаjу анимиране филмове коjи су настали у последњих годину дана.

У просторијама ШАФ-а данас је било живо. Школарци који су  желели да се упознају са тајнама анимације нису крили радост и задовољство због сусрета са аниматорима и због прилике да сазнају и науче како настаје анимирани филм.

Међу првим посетиоцима били су ученици ОШ ’’Предраг Девеџић’’из Врањске Бање.

– Данас ћемо радити филм уз помоћ песка, звучи врло интересантно и једва чекам да почнемо. Већ две године сам полазница ШАФ-а. Јако је забавно овде, одувек сам желела да сазнам које су то тајне анимације, додаје Нина Стевановић.

– Радујем се овом догађају. Занима ме како настаје један цртани филм. Срећна сам што ћу моћи да видим какав је то процес, каже Доротеја Стојановић.

-Имам 11 година и у ШАФ сам кренула још у првом разреду. Да би се створио анимирани филм најважнија је идеја, потом се стварају ликови, црта се , ствара се позадина, следи снимање након чега се  монтира и тако настаје анимирани филм , објашњава Марта Милосављевић.

-У Школи анимираног филма сам већ пет година, никада нисам желела да одустанем јер је овде врло лепо, учимо све о анимацији, каже Гала Анђелковић.

-Mеђународни дан анимације Школа анимираног филма први пут организује на овај начин и жеља нам је да заинтересована деца али и одрасли који долазе данас код нас, осете атмосферу која влада између аниматорских столова ШАФ-а, да осете магију тамног студија и добију нова сазнања и слику ко и шта се то крије иза цртаних и других анимираних филмова који се стварају код нас у ШАф-у. Наши гости ће данас моћи да присуствују пројекцији одабраних остварења из наше филмографије, са акцентом на анимираним филмовима који су настали последњих годину дана, каже Јасмина Стојановић директорка.

Присутнима се обратила и већница Изабела Савић која је честитала Међународни дан анимације и позвала децу да се, уколико то нису до сада учинила, определе за анимацију и тај магични свет забаве.

-Поздрављам вас у име градског руководства и своје лично име. Шаф је школа која има дугу традицију и место где можете квалитетно да проведете своје слободно време и да научите како да створите анимирани филм. Сам процес креирања цртаног филма је дигитализован и  донекле измењен захваљујући напретку техологије, тако да је сада много лакше бавити се анимацијом него раније, истиче Савићева.

Организоване групе деце биле су у прилици да у студиjу, уз стручну помоћ, сниме кратку анимациjу, коjа је за време њиховог боравка и приказана на платну. У ШАФ-у се надају да ће овакав вид дружења са заинтересованом децом заживети и у наредним годинама и да ће постати пракса.

Please follow and like us:
Култура