Дело професора Златановића је семе које и даље даје плодове

Фото : РТВ Врање

У оквиру осме Књижевне колоније у Врању, представљено је поновљено издање збирке народних песама “Нишна се звезда по ведро небо“ проф. др Момчила Златановића. Истовремено, обележено је и 55 година издавачке делатности Народног универзитета у Врању, која је отпочела објављивањем овог вредног издања.

Kњига “Нишна се звезда до ведро небо“ је оригинално објављена 1967. године и њоме је заванично отпочела издавачка делатност некадашњег Радничког, а данашњег Народног универзитета. Током прве три деценије, објављиване су књиге из области лирског и епског народног стваралаштва врањског краја.

– Последњих 15 година, издавачка делатност је интензивирана и, што је најважније, Народни универзитет објављује књиге објављује књиге које се уклапају у библиотеку „Завичај и завичајни писци“ – истакла је Гордана Димитријевић, директорка ове установе.

Поновљеним издањем збирке “Нишна се звезда по ведро небо, одаје се почаст професору Златановићу, дугогодишњем сараднику Народног универзитета, који је преминуо фебруара ове године.

Др Сања Златановић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ и ћерка професора Златановића је истакла да је реиздањем збирке “Нишна се звезда до ведро небо“ учињена велика част њеном оцу, а породици велика радост. Овим се показује да је књига коју је Момчило написао као млад човек, још увек актуелна, а да Врањанци могу да буду поносни на свој фолклор, чији је један део професор успео да забележи у својим књигама.

– Његова истраживања су као неко семе из којег произилазе многа друга истраживања и резултати других истраживача, тако да мислим да његов опус утиче на друге. Свакако да постоје људи који на свој начин раде истраживања у областима језика и фолклора, а једна од њих је управо професорка Данијела Поповић Николић, његов асистент из времена када је предавао на Филозофском факултету у Нишу – указује др Сања Златановић.

Професор Златановић је својим колегама и студентима на Филозофском факултету у Нишу настојао да покаже како фоклор није нека материја из читанки и књига, већ жива ствар коју свако, заједно са својом породицом, комшијама и пријатељима, носи у себи.

– Научна перспектива подразумева нешто што је и вредновање и глорификација свега што је професор Златановић урадио, не само онога по чему је, чини ми се, најпрепознатљивији, а то је теренски рад и бележење заиста богате грађе, него и када су у питању његови бројни научни радови, студије и чланци. Иначе се у нашој фолклористици сматра великом грешком ако неко жели да било шта пише о фолклору јужне Србије, а да није консултовао било коју књигу професора Златановића – каже проф. др Данијела Поповић Николић.

У програму је наступила и вокална солисткиња Тијана Вучковић, која је извела омиљену народну врањску песму Момчила Златановића „Дуде, мори, дуде“.

Please follow and like us:
Друштво Култура