Дејановић: Стрип је одлично средство за рад са децом из осетљивих група

Миомир Дејановић, учитељ у ОШ „Светозар Марковић“ у Врању, добитник је друге награде на Међународном конкурсу „Инклузија у савременом образовању“. Конкурс је расписан у циљу унапређења инклузивне наставе у Србији и истицања примера добре праксе.

О инклузији се много прича, али је врло мало конкретних упутстава и материјала за учитеље и наставнике који раде са ученицима по Индивидуалном образовном плану, истиче Дејановић. Своју љубав према стрипу, коју годинама користи и као наставно средство, овај вишеструко награђивани учитељ је уградио и у најновији рад и искористио као метод рада са децом из осетљивих друштвених група.

Користећи своје искуство са децом из Авганистана, Дејановић је рад наменио настави са децом која се школују у избеглиштву. Због језичке баријере, стрип овде игра улогу универзалног језика који овој деци помаже у усвајању знања. Међутим, ова метода може да буде примењена и у настави са децом која имају најразличитије потешкоће у учењу.

– Стрип може да се примени у раду са децом која теже изговарају неке гласове, речи или реченице и да се на тај начин охрабре да долазе до знања. Могу, на пример, да у облачиће стрипа уписују речи које изговарају јунаци и тиме вежбају читање и писање. То је веома приступачан начин да се нађе пут до дечијег срца – појашњава учитељ.

Награђени рад ће се наћи у стручном зборнику БИГЗ-а, како би био доступан свим предагозима који имају потребе за за рад са децом која имају потешкоће у настави.

– Овај зборник долази од људи из наставе и намењен је људима  у настави. Сматрам да је јако добро што зборник пишу људи из праксе и на тај начин своја искуства поделе са колегама широм Србије и окружења. Сматрам да учитељи треба да размењују искуства, као што и домаћице размењују рецепте. И, као што и домаћице рецепте мењају и прилагођавају, тако ће и учитељи моћи овај рад да прилагођавају својим потребама – указује Дејановић.

Иако је стрип некада био непожељан у школама, Дејановић истиче да је ова уметност у међувремену препознат као средство које, као спој текста и цртежа, на изузетно брз начин ђацима пружа могућност за најразличитија сазнања. Иако се на стрип често гледа као на забаву, њиме могу да се остваре важни васпитно-образовни циљеви, уверен је учитељ Миомир Дејановић.

Please follow and like us:
Друштво Образовање