Дигитализацијом брже до субвенција у пољопривреди

Нови информациони систем е-Аграр почеће са радом од фебруара ове године. Циљ је да свих 450 хиљада регистрованих газдинстава у Србији пређе на дигитално вођење посла. Крајњи резултат дигитализације биће ефикасније одобравање и исплата подстицаја у аграру.

Први корак ка дигитализацији у аграру је да пољопривредници  преузму свој идентификациони лични број . Обавезни су да то  учине  у Пољопривредним стручним службама, поштама и филијалама трезора. Услов за то је да имају такозвани паметни телефон или да буду у пратњи особе која га поседује. Даље кораке у регистрацији  ресорно министарство ће благовремено најавити.  Овај нови информациониу систем е-Аграр који ће од фебруара почети са радом, уводи се у циљу убрзања процеса уписа или промене података  у Регистру пољопривредних газдинстава, као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди. Пољопривредници у Србији моћи ће да  региструју газдинство или да се пријаве за субвенције користећи платформу е-Аграр. Према најавама из ресорног министарства  циљ је да свих 450 хиљада регистрованих газдинстава пређу на дигитално вођење посла, иако то у почетку неће бити обавезно. У министарству очекују да ће процес прилагођавања трајати током целе године, а крајњи резултат би требало да буде јединствена база података која ће моћи да се користи.   

Предности овог система су уштеда времена и новца, могућност онлајн регистрације и ефикасније и лакше подношење захтева за подстицаје.  Осим тога сви корисници платформе имаће детаљан увид у све подстицаје за које су се пријавили, уз могућност континуираног праћења статистике подстицаја. Досадашња пракса за упис у регистар захтевала је од корисника подстицаја одлазак на минимум четири шалтера и попуњавање 89 података на осам различитих образаца. Процењено је да би било потребно одвојити готово  пет сати за припрему и подношење захтева, као и 1.320 динара на име такси, провизија и штампање докумената.

 Нови информациони систем е-Аграр  као крајњи резултат требало би да омогући брже одобравање подстицаја и исплату субвенција у години подношења пријаве, као и смањење могућности грешке при подношењу и обради захтева. Истовремено ће бити постигнут већи степен контроле у овом сектору.

Please follow and like us:
Пољопривреда