Добра понуда и релативно стабилна цена прасади и товљеника

Фото: РТВ Врање

Празнична новогодишња и божићна  трпеза готово је незамислива  без прасетине или неке друге печенице. Упркос кризи, на сточним пијацама и код познатих узгајивача, као и у месарама, потражња је, очекивано већа, а цене су скочиле, али не драстично, тврде трговци.

Уз обавезну сарму, на новогодишњој и божићној трпези, по неписаном правилу, обавезно је печење и то најчешће прасеће. Није ретко да печеница буде од доброг комада свињског меса или пак телетина, а ређе  јагњетина. У сваком случају месо је обавезно на празничној трпези. То је и разлог боље понуде товљеника и прасади на сточним пијацама, поред традиционалног свињокоља и породичних слава. Тако су се товљеници тежине преко 120 килограма  продавали  по цени од 260 до 290 динара по килограму живе ваге. Промет прасића до 15 килограма тежине одвијао се по цени од 400 динара, а са телесном масом од 16 до 25 килограма, 350 до 380 динара за килограм живе мере. Цене су варирале у зависности од квалитета и расе животиња.

Понуда телади сименталске расе тежине до 160 килограма је слабија, а продаја се обављала по цени од 360 до 540 динара за килограм живе мере.Товни бикови телесне масе преко 500 килограма могли су се пазарити на сточним пијцама по цени од 350 динара. Није било значајније промене у обиму понуде и тражње јагњади на сточним пијацама. Продајна цена креће се од 300 до 400 динара по килограму, што указује на повећање цена. Ређа је понуда јарића чија се цена кретала од минималних 200 до 340 динара по килограму живе мере.

У месарама и већим маркетима, на такозваним „акцијама“, покаткад  се може наћи и квалитетнија врста меса по ценама које су приступачније широј популацији. Тако ће и у оваквој кризи, бар за празничном трпезом, бити одржан привид  обиља , у коме се најчешће и претерује.  

Please follow and like us:
Пољопривреда