Дочекујемо ли Православну Нову годину на православни начин?

Вечерас се још једно у низу славља у овом добу године. Већина Срба дочекује Православну, или Српску нову годину, односно почетак нове године по Јулијанском календару. Многи ће славити, весело, бучно и уз обилну трпезу, па се намеће питање да ли Православну Нову годину дочекујемо на православан начин или, пак, српски начин.

Вечерас се дочекује Нова година по Јулијанском календару, славље које је популарисано последњих деценија и које се убраја у такозване „српске особености“. Ове године, дочек се пада на петак, 13. датум који се сматра баксузним.

На први поглед, сујеверје је у супротности са православном вером, али већ на други и сваки наредни поглед, навике везана за наша славља се такође косе са православљем.

За овај датум су везане многе недоумице, а прва од њих је сам датум. Нова година на „православно-српски“ начин се заправо не пада 14. већ 1. јануара по Јулијанском, календару који признаје Српска православна црква, док у свакодневном животу сви ми користимо Грегоријански.

Свештеници често истичу да је за цркву почетак новог лета заправо 1. септембар, дан када креће нови богослужбени круг, док је 1. јануар за свештена лица само промена календара којој не треба давати верска обележја. У црквама се вечерас држи празнично бдење, уз молебан и захвалност Богу што нам је подарио још једно ново лето.

У календару СПЦ 14. јануара су уписани празници Обрезање Господње или Мали Божић, као и Свети Василије Велики. Свештеници свакако препоручују, ако се већ поштују православни обичаји, да се нова година започне на литургији и уз молитву.

Сви празници, а нарочито Свети Василије Велики који је био литургиста, у православљу се прослављају уз литургију.

– Литургија је оно што нам омогућава да се причестимо и самим ти задобијемо Царство небеско, односно, вечни живот – истиче теолог Ненад Бојков.

У Врању неће бити јавног славља као неких ранијих година, али ће многи Врањанци славити. Ако већ славите дочек Православне Нове године, водите рачуна да не претерујете у храни и пићу, јер се то сматра за грех.

– Суштина прославе није у злоупотреби алкохола и хране. Код нас се последњих неколико година, одржава поноћна литургија, тако да ја позивам све да дођу у цркву и на тај благословени начин започну Нову годину – поручује Ненад Бојков.

Please follow and like us:
Друштво