Др  Димић о најчешћим уролошким обољењима  

Уролошка обољења су све учесталија како код мушкараца , тако и код жена. Последице короне су евидентне, каже уролог др Дејан Димић гостујући у Јутарњем програму наше телевизије. Најчешћи разлози због којих се пацијенти јављају урологу су инфекције мокраћних путева, камење у бубрегу и мокраћним путевима и обољења простате. Нажалост, чест разлог доласка урологу јесу и тегобе иза којих се крије неко од малигних обољења урогениталног тракта. 

На Уролошком одељењу Здравственог центра дневно буде прегледано око 50 пацијената са којима раде три специјалиста уролога. Међу пацијентима, поред одраслих мушкараца и жена има и деце, па чак и беба. Доктор Димић објашњава када је прави тренутак да се оде урологу и који су то симптоми који указују да се ради о уролошким проблемима.

-Најчешћи симптоми су проблеми са мокрењем. Ако је реч о уринарним инфекцијама јавља се бол и печење при мокрењу, понекада има и примеса крви у мокраћи. Код опструктивних болести код мушкараца може да се деси отежано, испрекидано мокрење или немогућност обављања ове физиолошке потребе, затим бол у малој карлици или бол лумбалног слабинског дела ако је у питању бубрег или мокраћоводи. То су први сигнали да нешто није у реду и да се треба обратити урологу, објашњава др Димић.

Фото : Урологија

Обољења простате су чест проблем код мушке популације.Сматра се да мушкарци, макар једном у животу могу имати неку болест простате. С годинама, тај ризик се повећава, па се сматра да скоро сваки други мушкарац након 60 година старости искуси неки од проблема које може задавати простата.

– Већина мушкараца недовољно зна о здрављу и поремећајима простате. Страх и непријатност од одласка код лекара када примете симптоме често доводе до тога да се болест развија. Дијагностика увећане простате се обавља након лабораторијских анализа, ултразвучног и дигиторекталног прегледа и све то указује на то да ли се ради о доброћудној израслини. Уколико се примети неки чвор, ради се биопсија како би се установило да ли је реч о малигном обољењу, каже доктор.

Када говоримо о болестима простате, нажалост, не постоје специфични савети који би могли утицати на појаву ових обољења.  Оно што се дефинитивно препоручује је умерен животни стил, употреба презерватива приликом сексуалних односа, неизлагање хладноћи. Једини начин да се ова болест открије на време су превентивни прегледи, наглашава доктор Димић.

Please follow and like us:
Здравље