Енергетска ефикасност објеката приоритет града

Фото: РТВ Врање

Уназад неколико година град Врање се фокусирао на унапређење енергетске ефикасности, како јавних тако и приватних објеката. Ради се интензивно и на пројетима који се односе на обновљиве изворе енергегије.

Град је спровео више јавних позива, а међу њима су била и два пилот пројекта. Први пилот пројекат који се односио на замену столарије спроведен је прошле године и успешно је завршен. Други који се односи на производњу електричне енергије за сопствене потребе је мало продужен и он се сада врло успешно реализује, каже Данијела Бандовић, енергетска менаџерска.

-Имамо три електране које су прикључене на систем који производи електричну енергију, а још три очекујемо да буду врло брзо прикључене. Први показатељи су добри, с обзиром да су прикључене у октобру и у новембру. У октобру је било сунчаних дана тако да је производња ишла добро. У новембру мало мање. Прави ефекат очекујемо од марта наредне године –  каже Данијела Бандовић, енергетска менаџерка града.

Недавно је спроведен јавни позив за привредне субјекте и ових дана ће бити објављена прелиминарна ранг листа, а након тога и коначна. Велико је било интересовање, чак 8 привредних субјеката се пријавило. Јавни позив за грађане би требало да уследи за око месец и по дана. Све то је у циљу унапређења енергетске ефикасности.

-Добро је да смо кренули и са пилот пројектима и са субвенцијама, много раније него што је почела енергетска криза. Сада је лакше носити се са ценом енергената уколико имамо уграђену столарију, уколико је објекат изолован, онда ће се много мање трошити енергент, без обзира на цену – додаје Бандовићева.

Када је један објекат потпуно сређен, уштеда енергије може да иде до 30 па и 40 посто уз рационално коришћење енергента. Осим економске рачуне, велики је допринос и у очувању животне средине, јер је мања емисија штетних гасова. Ради се и на већи  број пројеката који користе обновљиве изворе енергије, каже Бандовићева.

Please follow and like us:
Друштво