Епидемиолог: Како разликовати грип и корону?

Др Слађан Станковић епидемиолог

Сезона је респираторних инфекција и све је већи број пацијената који се у здравствене установе јављају са симптомима повишене телесне темпратуре, грознице, кашља, болова у мишићима, главобоље, умора. Када је , са друге стране, коронавирус у питању и даље је присутан али добра ствар је што су симптоми инфекције блажи, самим тим и компликација је све мање. Како се утврђује да ли је упитању грип, прехлада или ковид 19 инфекција питали смо епидемиолога др Слађана Станковића.

Ако бисмо морали да сумирамо најважније разлике у симптомима између прехладе, грипа и коронавируса, могли бисмо рећи да се грип јавља увек у ово доба године када га и очекујемо почиње изненадном и јаком температуром, боловима у мишићима и општом слабошћу. С друге стране, прехлада се може јавити током целе године, започиње благим симптомима, обично без температуре и одмах са зачепљењем или цурењем носа.

-Епидемиолошка ситуација  у Пчињском округу је врло сложена. У циркулације је доста вируса и треба да се предузимају мере лечења. У округу још увек није потрђен вирус сезонског грипа. Послали смо шест узорака брисева на сезонски грип и очекујемо резултате са Института Торлак. Грип нема епидемијску форму али је доста осталих респираторних инфекција, објашњава доктор.

Симптоми грипа  могу бити: висока температура, нарочито прва три дана , грозница, кашаљ, упаљено грло, цурење или запушеност носа, главобоља, бол у мишићима, умор, губитак апетита, код деце често може бити присутна дијареа, мучнина и повраћање. Особа мора да лежи у кревету јер грип „обара са ногу“. Грип почиње нагло, за разлику од прехладе код које се симптоми јављају и развијају постепено и полако. Епидемиолошка ситуација је сложена али није забрињавајућа, каже епидемиолог Станковић.

Ковид 19 обично не почиње нагло и јавља се са благом грозницом, сувим кашљем који је благ током прве недеље болести, а тек касније постаје јачи  а најчешц́е у почетку нема болова у мишицћима који се јављају код грипа. Такође, главобоља код грипа се по правилу обично јавља одмах, и то јаког интензитета, док је много ређа код Ковида-19.

Please follow and like us:
Здравље