Заменица градоначелника о програму Светосавске недеље

Зорица Јовић заменица градоначелника Фото: РТВ Врање

Традиционална културно-просветна и духовна манифестација Светосавска недеља, 33. по реду, биће одржана од 21. до 27. jануара, а окосницу програма чиниће ученици основних и средњих школа и културно – образовне установе. Зорица Јовић заменица градоначелника каже да је  програм овогодишње манифестације богат и садржајан, а предлози за награђивање најбољих колектива и појединаца могу се слати до понедељка 16. јануара.

Пред нама је Светосавска недеља, манифестација посвећена образовању, култури и православљу  са најдужим периодом трајања у Србији. Врање је један од ретких градова који је обележава више од три деценије, тачније 33 године, с поносом истиче Зорица Јовић заменица градоначелника и додаје да ће манифестациjу отворити градоначелник Слободан Миленковић, у великоj сали Галериjе Народног музеjа, 21. jануара у 19 сати. Наступиће и хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац’’, док ће владика врањски господин Пахомиjе одржати пригодну беседу.

– Након церемониjе отварања у истом простору биће отворена и изложба фотографиjа ,,Ранохришћанске гробнице Ниша“, аутора Зорана Радосављевића. Други дан манифестациjе биће у знаку филмске уметности, када ће од 17 и 20 сати у врањском позоришту бити приказан документарни филм ,,Ластавице Христове“, а улаз на обадве проjекциjе биће бесплатан. Концерт Лесковачког црквеног ансамбла ,,Бранко“ на програму jе 23. jануара од 19 сати, такође у великоj сали позоришта, а улаз за све заинтересоване jе беспатан. Дан касниjе, 24. jануара, од 18:30х у Галериjи Народног универзитета биће отворена изложба радова ученика основних и средњих школа, када ће бити отворена и изложба радова насталих на иконописачкоj радионици. Истог дана од 19 сати у камерноj сали Позоришта ,,Бора Станковић“ биће одржана промоциjа књиге ,,Газда Глигор“ аутора Душана Ђорђевић, постхумно приређеног и прерађеног издања, најављује Јовићева.

Програмом Светосавске недеље предвиђени су и интерактивни сусрети писаца за децу Боjана Љубеновића и Александра Jањушевића са ученицима основних школа и предшколцима 25.јануара у преподневним сатима. Истог дана од 19 сати у позоришту ће бити приређен и програм под називом ,,Ученици Светом Сави у част’’. Том приликом биће помовисан часопис ученика основних школа ,,Срећни дани’’ и додељене награде наjбољим рецитаторима и ученицима коjи су на литерарном и ликовном конкурсу били наjбољи. Такође, пригодан програм извешће ученици ОШ ,,Бранислав Нушић“ из Ратаjа. Дан касниjе поменути писци за децу наставиће дружење са школарцима у школама и малишанима у вртићима, док ће у Позоришту своjе представљање и дружење са децом имати и Љубивоjе Ршумовић, коjи ће истог дана од 13 сати присуствовати и свечаном отварању реновираног Дечjег одељења врањске Библиотеке.

– У четвртак, 26. jануара, у великоj сали позоришта биће одржана Светосавска духовна академиjа на коjоj ће заслужним колективима и поjединцима бити уручена признања и награде Свети Сава за 2022. годину. То је новина од ове године када смо у договору са Епархијом врањсксом објединили духовну и светосавску академију. Драго нам је што су укључене све школе као и установе културе и Епархија врањска када је организовање манифестације у питању, закључује заменица градоначелника.

На сам дан Светог Саве, 27. jануара, у Саборном храму биће одржани света литургиjа, резање славских колача Одбора манифестациjе и школа и организована прослава  Савиндана у школама.

Please follow and like us:
Култура Образовање