Заштита животне средине-будућност и одговорност свих

Фото: РТВ Врање

Туристичкoj организацији општине Сурдулица, која је управљач изузетних одлика Власина, Ввропска унија одобрила је пројекат под називом  „Заштита животне средине-будућност и одговорност свих.“

Назив пројеката „Заштита животне средине будућност и одговорност свих“ програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска, довољно говори. Чувајмо оно што имамо, а то можемо само ако делујемо, каже директорка Туристичке организације Сурдулица, Биљане Николић.

-Туристичка организација општине Сурдулица, управљач је изузетних одлика планине Власина, а то значи једну велику одговорност  и то не само према ономе што имамо, већ према ономе како треба да чувамо оно што имамо. Власина је предео прве категорије, под заштитом Владе Републике Србије и под њеном ингеренцијом. Оно што нам је недостајало јесте могућност да реагујемо брзо и ефикасно у ситуацијама које изазову природне непогоде. Чести су пожари, јер је такво подручје, често имамо повређене животиње, угрожене, рањене, поплаве старачких домаћинстава. Снег је нешто што је на Власини природна појава и то у периоду од октобра до маја месеца. Сада касни, али већ у децембру имаћемо прилику да се санкамо на Власини – објашњава директорка ТО Сурдулица, Биљана Николић.

Пројекат је вредан 590.000 хиљада евра, а његов део је и мултифункционално возило које је било прекопотребно. Оно осим раоника за деловање у зимским условима, има и модул за гашење пожара, за деловање у случају поплава и збрињавање животиња.  

-Тим пројекта се максимално потрудио да заврши  целокупни пројекат у сарадњи са Бугарским партнерима, као и заједничким Секретаријатом из Ниша и Београда. Потрудили смо се да промовишемо вредности и Европске уније и интер екипа прекограничне сарадње Србија-Бугарска и мислим да смо успели у томе – рекла је менаџерка пројекта Ивана Михајлоска.

-Циљ овог пројекта је да подстиче и стимулише развој свести код омладине за очување природе, за одрживост екосистема и природних ресурса.  Оно због чекга смо ми овде је набавка техничке опреме за очување и рестаурацију еко система заштићеног подручја Власине. Власина је планинска висораван, надморске висине од 1000 до 1300 метара. Зиме могу бити веома сурове, са пуно снега, нашим ренџерима-чуварима природе је било неопходно овакво возило којим ће много боље обављати свој посао. Помоћ је прекопотребна старијим становницима који тамо живе, а наши ренџери су ту да их снабдевају лековима, намирницама или да их довезу до најближег Дома здравља, рекла је Марија Николић.

Директорка Туристичке организације Сурдулица каже, да све ово не би могли сами. Помогли су општина Сурдулица са 15 процената учешћа, тим који је радио на пројекту и партнер из Бугарске. Заједничком сарадњом и напорним радом, реализовали су пројекат који ће много значити свима.

Please follow and like us:
Друштво