Заштитник грађана препознао добар план локалне самоуправе

Фото: РТВ Врање

Градска управа у Врању добитник је признања Заштитника грађана за допринос у развоjу свих облика приступачности на своjоj териториjи. Врање је захвалницу добило захваљујући пројекту који доприноси бољем положају особа са инвалидитетом.

Град Врање по други пут учествује на конкурсу Заштитника грађана, а ове године је номиновао пројекат „Мапа путева и препрека особа са инвалидитетом“ који је, уз подршку локалне самоуправе, израдио Центар за друштвене интеграције. Циљ пројекта је да допринесе унапређењу доступности и приступачности државних органа и јавних служби особама са инвалидитетом.

Нови Закон о планирању и изградњи предвиђа да сваки објекат мора да буде приступачан особама са инвалидитетом, али је проблем са старим зградама јавне управе који су грађени у време када ови стандарди нису постојали. У Врању су такве грађевине у већини, због чега је било неопходно направити мапу која показује шта је потребно, а шта могуће учинити, да би свима било омогућено пружање услуга локалне самоуправе.

Овај пројекат је само почетна тачка решавања овог проблема, којим ће Градска управа морати да се бави у наредном периоду, а посла је много.

– Када говоримо о особама са инвалидитетом, не говоримо само о лицима у инвалидским колицима, већ о глувима и наглувима, слепим и слабовидим особама, и другима који имају различите психофизичке сметње. Потребно је да имамо, на пример, и звучне семафоре и то ћемо морати да решавамо у догледно време – каже градска већница за социјална питања, Данијела Милосављевић.

У претходном периоду је извршено спуштање тротоара у градском језгру, израђене су траке за слепе који се крећу уз помоћ штапа, а уређено је прилагођавање приступа неким објектима јавне управе. Међутим, то није довољно, а симптоматично је да је зграда Центра за социјални рад потпуно неадекватна за приступ лицима која тамо остварују своја основна права.

– Ту зграду је немогуће оспособити да буде иоле приступачна особама са инвалидитетом, али ту имамо помак јер смо у фази добијања дозвола за нову зграду Центра за социјални рад, која ће бити приступачна свима – каже већница.

Све ово је немогуће урадити у краћем периоду, додаје Милосављевићева, али ће се у догледно време, сигурно створити много бољи услови живота за наше суграђане са одређеним видом инвалидитета.

Please follow and like us:
Друштво