Значајно повећан број пацијената у АТД ковид амбуланти

Фото: РТВ Врање

Број људи који се јавља у АТД ковид амбуланту је повећан у од почетка године. Клиничке слике су различите, са симптомима повишене температуре и кашља. Докторка Ружица Стевановић за нашу телевизију је рекла  да је повећан број позитивних на ковид, али да на број пацијената утичу и сезонски вируси, грип и остале респираторне инфекције.

У последња 24 сата у АТД-у је било 113 прегледа, од којих је 19-оро било позитивно на ковид.

Докторка Ружица Стевановић каже да сваким даном пристиже све већи број пацијената и да има гужве у амбуланти.

– Клиничке слике пацијената су повећана температура, суви кашаљ који је доста упоран, затим бол у грлу, шаренолико, рекла бих. Са упалом плућа није толики број људи, али у односу на пре месец или два има повећања – каже докторка.

Докторка објашњава да разлог за повећање респираторних инфекција може да буде и време, јер су температуре изнад просечних вредности, али и празници који су за нама када су људи били више у контакту.

– Све има удела, и празници и временске прилике које за јануар нису баш адекватне. Све то доприноси већем броју респираторних инфекција и вируса. Са појавом симптома треба да се остане код куће, да се особа јави у ковид амбуланту на преглед. Битно је да се добије адекватна терапија на време. И наравно ношење маски, како због ковида, тако и због осталих вируса – каже докторка.

Тренутно АТД амбуланта ради у две смене, од 7:00 до 20:00 часова са узорковањем, рендгеном и две лабораторије.

Please follow and like us:
Здравље