Играј се и учи – Народне изреке и пословице

Фото: РТВ Врање

Пета емисија из серијала „Играј се и учи“ говори о изрекама и пословицама нашег краја. Миле Костић, књижевник који је сакупио око 5000 пословица ће заједно са децом објаснити како су оне настале, како су се очувале и шта оне заправо значе на нашем дијалекту.

У народним пословицама сачувана је мудрост једног народа. Врло често су духовите и ироничне.

Док народне изреке са друге стране изражавају одређене особине људи и имају пренесено значење.

Неке од пословица које је Миле Костић Дубница сакупио и објавио, а које су настале на нашем дијалекту су: „Шушумига не се фаћа ни за реп ни за главу“, „Кад је жена здрава и кућа је весела“, „Стиснаја си га торбиче како призетко тестамент“ и многе друге.

Сакпљање пословица и изрека је један тежак и мукотрпан посао, и може да траје годинама. Али мотив за сав тај посао је пре свега љубав према језику, како каже наш саговорник.

– Рођен сам на селу и од малена ме је привлачио вид говора старијих људи. Прикупљао сам и записивао све, не бирајући ни време ни простор где сам се налазио. Што би наши рекли, без тефтерче нигде не идем. Све је то било некако у ходу, да ли су то биле славе, утакмице, игранке јер се људи нису обазирали ста изговарају а код мене је то остајало упечатљиво – каже Миле Костић.

У емисији смо уз помоћ  ученица из основне школе у Дубници, које су на дијалекту изговарале пословице, успели да деци приближимо и објаснимо можда неке речи или фразе које су у нашем дијалекту избледеле.

„Глађосаја како класурке да је јеа“, „Шупаљ џеп дно нема“ или „Голема тракатаљка, млати ко празна воденица“.

Пословице и изреке су настале у народу, очувале се у народу и изражавају дух једног народа. Носе печат времена и средине у којој су поникле.

И тек онда када се употребе у говору, добијају своје пуно значење и смисао.

Надамо се да ће ова емисија која садржи пословице, умотворине и изреке нашим најмлађима дочарати говор старог Врања, и да ће кроз игру усвојити нова знања.

Please follow and like us:
Друштво