Изванредни резултати у лечењу астме биолошком терапијом

Др Јелена Андонов Фото: РТВ Врање

Ово је период године када помоћ лекара врло често затраже они који болују од астме. Временске прилике, нарочито када је магловито, кишно, када се спусти смог, утичу да се повећа број ових пацијената на Грудном одељењу. Ипак, у лечењу астме, нарочито тешких облика, користи се нова биолошка терапија, која даје одличне резултате.  

Ради се о хроничној болести коју карактеришу поновљене епизоде, свирање у грудима, гушење, плитки дах, стезање у грудима и често суви кашаљ. Начелница Грудног одељења докторка Јелена Андонов саветује.

– Битно је да редовно користе своју пумпицу. Пацијенти имају углавном две пумпице. Једна је њихов лек, а друга је чувени беродуал вентоил, само за отклањање тегоба. Само гаси пожар, а ништа не лечи. Наши пацијенти се више ослањају на беродуал, зато што им доноси тренутно олакшање, а треба да користе своју основну терапију, своју пумпицу редовно – каже докторка Јелена Андонов, начелница Грудног одељења.

Ипак, у лечењу астме, нарочито тешких облика, где пацијенти проводе велики број дана на хоспиталном лечењу, којима је квалитет живота веома урушен, уведена је нова терапија, која се може назвати и револуционарном. Ради се о биолошкој терапији која по нашем закону иде о трошку Фонда и за сада се даје у пет здравствених центара у Србији.. То је јако скупа терапија и даје када су исцрпљене све друге могућности за лечење.

– Резултати су заиста изврсни. Тренутно на Клиници за пулмологију у Нишу је 18 пацијената Већ након прве дозе симптоми су мањи. Након више доза већ немају потребе за примањем инфузионе терапије. Њихов квалитет живота је бољи. Могу нормално да обаваљају своје активности, без гушења – додаје докторка.

Нема потребе да се пацијенте боље, као што се дешава када је у питању нека новина, истиче докторка. Нема никаквих контраиндикација, нема нежељених ефеката. 70 посто пацијената већ након прве године немају потребе за хоспитализацијом.

Please follow and like us:
Здравље