Изводe из матичних књига ћемо вадити кликом на мобилни телефон

Од ове седмице, свим грађанима је на порталу еУправа доступна нова услуга еИзвод из матичне књиге рођених, коју ће грађани моћи да добију електронским путем. Поред тога што је бесплатна, ова услуга ће убудуће бити доступна без одласка на шалтер матичне службе.

Нова услуга еИзвод омогућава да се преко портала еУправа поднесе захтев за добијање извода из матичне књиге рођених, венчаних или умрлих, а грађани бирају да ли желе да изводе добију електронски у своје е-Сандуче или у папирној форми путем поште.

– Ово је нови искорак у потпуној дигитализације и стварању ефикасне, транспарентне и економичне јавне управе која је својим грађанима доступна и путем мобилног телефона 24 сата дневно, седам дана у недељи – рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић на представљању нове услуге.

Ово је први пут да је грађанима Републике Србије омогућено да добију извод из матичних књига у електронском облику. Поред тога, услуга је потпуно бесплатна, што значи да нема више плаћања административних такси, без обзира за коју намену ваде овај документ. 

Услов за коришћење услуге је да лице које тражи еИзвод мора да буде регистровани корисник портала еУправа и да буде пријављен мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.

Захтев за издавање извода корисник може поднети за свог супружника и најближе сроднике ‒ дете, оца или мајку, док је за брата или сестру потребно приложити потврду о старатељству или пуномоћје.

– Рок за поступање надлежног матичара по примљеном захтеву је 8 дана, али уколико је корисник одабрао папирни облик извода, поред наведеног рока, потребно је имати у виду и време које је потребно за доставу препоручене пошиљке – појаснио је Јовановић.

РТВ Врање је на свом порталу, на адреси rtv-vranje.rs теми електронске управе посветила читав серијал текстова који има за циљ да грађане информише о свим новинама и доступним електронским севисима.

Такође, циљ је и да помогнемо корисницима да се лакше снађу приликом коришћења електронских услуга које поједностављају административне послове и практично укидају чекање у редовима.

Серијал текстова под називом еГрађанин који је изазвао велику пажњу наших читалаца, подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Please follow and like us:
Друштво