Има ли се пара после празника?

Фото: РТВ Врање

Након прославе Нове године и Божића, када на те трошкове додамо и грејање, славе које су биле и следе и Српску Нову годину, јануар нам се чини као најдужи месец, до следеће плате.

Када се заврше сви празници и сведу сви рачуни, друга половина јануара делује нам најтежа што се тиче кућног буџета.

Наши суграђани се слажу да је ово период године када највише трошимо, и да најтеже пролазе они са најмањим примањима.

– Потребна је само штедња, ми смо иначе сналажљив народ. Потребна је добра организација у породици и да се новчана средства не троше на непотребне ствари – каже један наш суграђанин.

– Оптерећење је велико, сваки јануар је такав. Јануар је најдужи месец. Потребно је много пара, зависи колико има људи у породици и ко где слави, зависи ко колико може да приушти – каже једна старија госпођа.

– Овај месец је баш проблематичан што се тиче издатака. Празници, па нам иде слава сада, Свети Јован. Уз добро планирање кућног буџета изађе се некако на крај – прича старији господин.

Буџет за прославу Нове године и Божића разликује се у свакој породици. Некада је потребно и унапред планирати и уклопити то у кућни буџет.

– Тешко је проценити, зависи од планова где се дочекује и како се дочекује. Мислим да онај средњи слој становништва, што се примања тиче некако изгура. Али овај са нижим пензијама, то се мало скромније ради – каже старији господин.

– 50.000 динара би била нека да кажемо максимална горња цифра, мада све зависи – каже наш суграђанин.

– Велика је скупоћа била, за прво вече и друго највише, зато сам кући била. Не знам сада за Српску Нову годину, нешто планирам, али видећу – каже наша суграђанка.

Осим трошкова прославе и празника, у јануару не смемо да заборавимо и да је сезона грејања.

Мада како већина каже, време нас је послужило у овом случају и није било великих мразева.

– Онај нас одозго погледао па је за јануар неуобичајено топло, а криза је од споља донешена. Увек смо се грејали у овим крајевима традиционално, а криза може да буде електричне енергије, гас колико знам у Врању и није дошао – каже старији годподин.

– Скупа су дрва, струја је доста поскупела и стварно је тежак живот за све, не само за мене – прича једна суграђанка.

– Људи су се ваљда снабдели пре јануара. На јесен су куповали дрва или на шта се већ греју. Али је стварно много пара потребно и оптерећење је – објашњава старија госпођа.

Већина каже да празници јесу велики трошкови и да је породични буџет заиста преоптерећен. Наши суграђани кажу и да уз правилно рапоређивање новца и мало штедње може да се сачува, и да се прегура овај месец. Кажу и да нам време иде на руку, да је топло и да није јака зима.

Све у свему јануар јесте месец када је потребно више новца, али је такође и један од ретких месеци када се током празника читава породица окупи. Еуфорија током Нове године и Божића, дељење поклона и бројни обичаји, стварају успомене којих ће се сви укућани сећати.

Please follow and like us:
Друштво