И даље више отворених него затворених фирми                

И поред светске економске кризе имамо више отворених, него затворених фирми на територији града Врања, каже Бранислав Поповић из Привредне коморе. Отварају се нове фирме, постојеће повећавају број радника. На тај начин је више од 90 посто оних који су остали без посла одласком Геокса нашло ухлебљење, према подацима Филијалне Националне службе за запошљавање. У томе су помогли и држава и град.

Чак и у отежаним економским приликама на глобалном нивоу, услед раста цена енергената, сировина, репро-материјала, резервних делова, привредници на подручју града Врања опстају.

– Дефинитивно светска криза се осећа и код нас. Успорена је продаја, цене су мало порасле, али што се тиче отворених и затворених фирми и даље смо позитивни, а то значи да имамо више отворених фирми, које раде, него оних које су затворене и одлазе у стечај. Добро је што се отварају нове фирме, што постојеће фирме повећавају број радника, али је ипак мало све успорено, јер цене сировина расту – каже Бранислав Поповић из Привредне коморе Србије.

Ово је врло значај податак у светлу удара који је Врање доживело након одласка Геокса. Уназад више од годину дана привредници и град, али и држава настојали су да помогну управо бившим радницима фирме која је отишла и у томе се у великом делу успело.

– У међувремену је доста људи запошљено, не сви, јер су запошљени неки који су били на тржишту рада. Један број је прешао у постојеће домаће фирме, други је отишао у Теклас у Владичином Хану, овде у Теклас, неки у друге фирме, у Јумко, у Симпо. Генерално већи део оних који траже посао су запошљени – додаје Поповић.

Био је то велики удар и за Националну службу за запошљавање и државу. Било је неопходно да држава издвоји огромна средства за новчану накнаду, јер је међу њима било људи који су имали право на новчану надокнаду на 3, 6, 9 месеци  и годину дана.

– Дошли су нови послодавци из области обућарства, намештаја, тексила и 90 и нешто посто лица је нашло посао у кратком року. Имали смо пример да месец дана после доношења решења за новчану накнаду дође лице и пријави да је ушло у радни однос и да прекинемо накнаду. Сваког дана по 10, 15, 20  људи је налазило посао – каже директор Филијале НСЗ у Врању.

Добар део људи који су остали без посла тада, обухваћен је и неком од мера које спроводи Филијала, као и локална самоуправа преко Акционог плана запошљавања.

 

Please follow and like us:
Економија