Како да нам исхрана током зиме буде квалитетна?      

Зимски период значи и мање свежег воћа и поврћа, али исто тако и сезона слава и празника, када једемо јачу храну и у већим количинама него иначе. Ево неколико савета како можемо да побољшамо квалитет исхране зими.

Нутрициониста Вања Савић Алексић каже да је потребно током целе године водити уравнотежену исхрану. И објашњава нам како да и током празника трпеза буде богата а садруге стране здравија и квалитетнија.

– Треба да се пази шта се једе и да се бирају намирнице које се једу. На пример, погача која се обично спрема током празника, не мора увек да буде од чистог белог брашна. Можемо некад да ставимо и ражено брашно, интегрално, хељдино. Постоји велики број комбинација, и неке семенке, сусам. Треба користити и свеже воће и поврће, да једемо више салата. Ето када се печење нађе на столу, не мора увек  да буде прасеће печење, може да буде некад и ћуретина која није толико масно месо. Али ако баш мора да буде прасеће печење  онда гледајте да не једете кожу и остале масније делове – каже Вања Савић Алексић, сарадник за исхрану у ПУ Наше дете.

Раније, током зимског периода свеже воже и поврће није било доступно. Данас је је то мало другачије, па и у јануару можете да купите свеж парадајз или краставицу.

Мада, наша саговорница каже да је по нутриционизму, много здравије користити сезонске намирнице.

– На пример ми у вртићу зими правимо разне салате од сезонског поврћа. Цвекла, која је намирница богата фолном киселином, магнезијумом, калијумом. Користимо бундеву, која је врло занемарена у нашој исхрани и слабо је кући користимо. Сматра се да је бундева намирница која има највише магнезијума. Значи она скроз може да замени банану, која није наша намирница тј. са нашег поднебља. Циртрусно воће које се у овом периоду препоручује, лимун, мандарине, наранџа – објашњава Вања Савић Алексић.

Ово је период и када се увелико користе зимнице, које су домаћице правиле током јесени. У последње време, води се полемика око тога колико су зимнице заправо здраве. Једна страна заговара то да су кисели купус, туршија, пеглане паприке, богате витаминима, док друга страна каже да се зимница спрема са конзервансима и да није толико здрава.

– Кисели купус је од зимнице једина намирница која је прихватљива. Код свих осталих намирница користи се доста конзерванаса и осталих средстава која нису пожељна у исхрани. Ту спада и ајвар. Кисели купус је добар због велике концентрације витамина Ц – каже наша саговорница.

Још једна ствар коју је важно поменути код исхране је вода. Лети смо због топлоте чешће жедни, али зими се жеђ смањује, па понекад и заборавимо колико нам је вода потребна.

– Ако не пијемо довољно воде, долази до дехидратације организма. Неко има већу а неко мању потребу за водом, али око осам чаша воде за одраслог човека је сасвим довољно – закључује нутриционисткиња.

Дакле, јасно нам је да не треба себе да ограничавамо и избацујемо намирнице из исхране како бисмо се „здраво хранили“. Потребно је само мало да се поведе рачуна око квалитета онога што једемо и да уносимо више воћа и поврћа и то сезонског. Али и да пијемо довољно течности и током зиме.

Please follow and like us:
Друштво