Како предложити појединца или установу за награду „Свети Сава“

Фото: Зорица Јовић

Расписан је Конкурс за доделу награде ,,Свети Сава” за 2022. годину. Добитници награде могу бити образовно-васпитне установе, поjединци коjи се баве образовно-васпитним радом у школи, али и Предшколскоj установи, као и ученици основних и средњих школа, студенти, под условима који су прописани Одлуком о дoдељивању награде.

Традиционална манифестација “Светосавска недеља“ биће одржана од 21. до 27. јануара.  Ово је 33. просветна, културна и духовна манифестација, у организацији града.

Тим поводом угостили смо заменицу градоначелника, Зорицу Јовић.  

-Конкурс је отворен до 15. јануара, дакле има доста времена за припрему. На недавно одржаној Скупштини, променили смо скупштинске одлуке којима су ближе уређени критеријуми за доделу награде „Свети Сава“. Категорије су исте као и претходних година. Дакле, биће додељена награда за најбољег васпитача, најбољег учитеља, најбољег предметног наставника основних школа, као и средњих школа. Такође, награда за најбољу установу, катихету, односно вероучитеља, најбољег студента, као и најбољег ученика основних и средњих школа. Традиционално, као и сваке године, па ево, ово је још један позив свим правним и физичким лицима, рекла је заменица градоначелника Зорица Јовић.

Право предлагања кандидата за награду ,,Свети Сава” имаjу сва правна и физичка лица и може се предложити само по jедна установа, поjединац, ученик или студент. То такође може бити и родитељ, друг, пријатељ, професор, уз потребну документацију. А предлози мораjу бити достављени у писаноj форми и са потребним доказима, тако да Комисиjа има довољно елемената за оцену предложених  кандидата, каже заменица градоначелника.

-Било би пожељно да та особа, била она наставник или ученик, буде свестрана. Да буде укључена и у ваннаставне активности, да има учешћа и у неким истраживачким активностима… Категоризација је иста за ученике и наставнике, критеријуми су слични када је у питању бодовање. Врши се бодовање сваког постигнутог успеха, ето прилике да они који се баве образовањем и васпитањем, они који дају максимално себе да би дошли до тог вишег нивоа знања, да буду и награђени. Једина новина ове године је та, да ће Културно-образовни центар, као установа чија је примарна делатност образовање, али и култура, бити носилац свих такмичења, а ту спадају литерално, ликовно и такмичење у рециталу, каже заменица градоначелника.

Рок за доставу предлога jе  15. jануаар 2023. године, a пријаве се достављају Комисији за утврђивање предлога за доделу награде „Свети Сава“, Одељењу за друштвене делатности- Одсеку за образовање, културу, омладину, спорт и информисање града Врања.

Please follow and like us:
Друштво Образовање