Квалитет и континуитет у култури уз подршку града 

Град Врање и ове године расписао је конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културе. Циљ конкурса је  реализација пројеката који доприносе  неговању и развоју  културне традиције, стварању нових вредности, афирмацији стваралаца  и развоју средине у целини.    

Захваљујући издвајањима средстава из буџета града остварен је квалитет и континуитет у развоју у области културе. Уметници, ствараоци у различитим областима културе, ослањају се на драгоцену подршку града у реализацији њихових пројеката. До сада су запажена остварења у области књижевности, позоришне уметности, очувања културног наслеђа.    

Већница за туризам и културу Изабела Савић подсетила је да су области у којима се у култури додељују средства на конкурсу књижевност, музика, ликовна и позоришна уметност, као и уметничка игра. Такође ће моћи да конкуришу и у области филма, дигиталног стваралаштва, као и заштите покретних и непокретних културних добара, као и нематеријалног културног наслеђа.

Право учешћа на конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења у области културе, као и самостални уметници и стручњаци у овој области  изузев оних установа  које се финансирају из буџета града. Установљени су  критеројуми по којима ће комисија  оцењивати пријављене програме.  

Већница Изабела Савић нагласила је да  су параметри којима ће се руководити комисија при додели средстава пре свега квалитет пројекта, иновативност, али да су важни и људски потенцијали, односно људски ресурси који би могли да реализују програм у складу са циљем конкурса.

 У ове сврхе град  је издвојио 6 милиона динара. Рок за пријављивање на конкурс  је 30 дана  почев од 10. јануара.

Please follow and like us:
Култура