Кељ, броколи, целер, пашканат-ретко на нашем тањиру

У зимским месецима на нашем јеловнику се од поврћа најчешће нађе уобичајена салата из зимнице. А када користимо свеже поврће углавном су то купус, шаргарепа,  цвекла. Много ређе су на столу кељ, броколи, целер, пашканат, иако имају  изузетне  хранљиве вредности и одлични су у здравственој превенцији.

Вишедеценијске навике у исхрани  пресудно утичу на коришћење  појединих намирница.  Промене су споре најчешће због недовољно информација о свим предностима које доносе  у превенцији и очувању здравља. То се пре свега односи на броколи, кељ, целер, пашканат, па и на цвеклу која је прилично  потцењена.

Анкетирани грађани  кажу да se  заиста ретко или никако у исхрани не користе броколи, кељ. пашканат, па ни целер. Најчешће су на столу шаргарепа, кромпир , купус , паприка. Оцењују да су у питању прехрамбене навике, а поједини  сматрају да је то последица „танког  новчаника“.

Интересантно је да на нашој  зеленој пијаци  код Бујковског моста током радне недеље нема повртара који производе  ове врсте поврћа. Продају га  пијачним даном, суботом. Процењују, да након свих празника сада купаца има све мање и тако ће бити све до почетка фебруара.

А опет, ова прича о поврћу које се ређе нађе на јеловникју југа Србије, може да послужи као подсећање свима онима који се тренутно боре са високим холестеролом, повишеним крвним притиском, увећаном тежином. Чак истраживања су показала да рецимо кељ, који припада породици купусњача, јесте изузетно квалитетна намирница, која може превентивно деловати против рака. Изврстан је извор витамина Це, у сировом кељу га има невероватних 120 милиграма, што је 200 одсто од препорученог дневног уноса. Ово поврће било је познато већ Грцима и Римљанима у 4. веку пре нове ере.

Такође, научно је потврђено да целер може да успори процес старења, дијабетичари би обавезно требало да га користе, а поједини стручњаци , као и народна медицина тврде да је ово поврће прави афродизијак. О чудотворним својствима цвекле знало се још у доба старих Грка и Римљана. А оно што данас сигурно знамо је да регулише крвни притисак, лечи анемију, побољшава отпорност организма, користи се у превенцији канцера. Све ове врсте поврћа само се повремено нађу на нашем јеловнику, а ако је о економичности реч, нису ништа скупље од других повртарских култура. О месу други пут, а и није толико здраво.   

Please follow and like us:
Друштво