Кисић: Подршка за још више беба, али и за тате

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић изјавила је да ће један од приоритета државе у наредном периоду бити охрабривање жена да рађају и друго дете.

Кисић је у интервјуу за „Новости“ рекла да Министарство за бригу о породици и демографију жели да подржи и тате у овом лепом, али осетљивом добу породичног живота.

„За здраву породицу потребни су најпре здрави и равноправни партнерски односи, а одлука о потомству и броју деце мора да буде заједничка. Свесни смо да на њу значајним делом утичу финансије, међутим, то често није одлучујуће“, рекла је министарка Кисић.

Она је указала да у Србији данас живи око 1,5 милиона породица са децом, од којих готово половина има једно дете, те да се наша земља, као и већина у Европи, последњих деценија суочава са феноменом депопулације.

„Вредност једног од најзначајнијих демографских показатеља, стопе фертилитета је око 1,5. С обзиром на то да је за просто обнављање броја становника потребно да она буде од 2,1, то нам јасно говори да сви морамо да уложимо додатне напоре како би побољшали демографску слику Србије“, поручила је Кисић.

Када је реч о новцу који је последњих месеци држава додатно издвојила за популационе мере, министарка наводи да за жене у радном односу на породиљском одсуству изменама прописа је утврђено да не смеју да примају мање од минималца, а мајке чије је дете болесно сада добијају две накнаде – за туђу негу и зараду.

Она је рекла да је за све то из буџета додатно издвојено три милијарде динара, док је на повећање родитељског додатка и једнократне помоћи отишло још 15 милијарди.

„За финансијску подршку држава је издвојила више од 30 милијарди динара, док је за субвенције за станове обезбеђен додатни новац“, казала је Кисић.

Говорећи о остваривању права на државну субвенцију за куповину првог стана, где су маме, али и Министарство наилазили на потешкоће, Кисић је рекла да је први пут држава омогућила субвенције за станове за маме до 20.000 евра, за све оне које нису имале некретнину, а родиле су дете у овој години.

Прецизирала је да је у овом тренутку око 60 позитивно решених захтева и изразила очекивање да ће се ефекти ове мере видети у наредном периоду, с обзиром на то да је и ова мера, како је рекла, сигурно мотивисала парове да добију дете.

Кисић је рекла да у наредном периоду могу да се очекују измене прописа, те да је ту читав низ предлога, као што је, рецимо, разматрање померања тачке од које се рачуна породиљско одсуство.

„Будућа мама данас отвара породиљско одсуство 28 дана пре термина порођаја, али искуство је показало да настаје проблем када после 11 месеци од рођења детета треба да се врати на посао. У пракси сада велики број жена тражи начин да продужи одсуство, узимају нека друга боловања, желимо то да системски решимо“, поручила је она.

Додала је да Министарство такође планира да изађе у сусрет и мамама превремено рођених беба које више месеци проведу на неонатологији, тако што ће им, рецимо, продужити боловање за тај период колико им је дете било у болници.

Please follow and like us:
Друштво