Колико су опасне новогодишње играчке?

Фото: РТВ Врање

Да ли можете да замислите дочек Нове године, а да тачно у поноћ не изађете на терасу или прозор и гледате са које стране излази најраскошнији ватромет и одакле се чује највише петарди? Међутим, многи од нас нису свесни да управо те опасне играчке некоме покваре вече, а могу чак и да му угрозе здравље.

Сваке године уочи празника затичемо сличне наслове и вести, као што су „Дечаку пукла петарда у руке“, „Деца се играла пиротехником“, „Лице превезено у Хитну помоћ због лошег руковања пиротехником“… То нам само говори да је потребно упозорити људе, а поготово спречити децу да на своју руку пале петарде и ватромете.

Последице нестручног руковања могу да буду од оних безазлених, до озбиљних повреда и опекотина.

– Повреде некада могу да захвате делове тела у виду већих опекотина, могу се јавити и такве повреде шаке које се завршавају ампутацијом прстију или недостатком делова шаке. Прошле године смо имали троје деце са озбиљним повредама, код једног детета смо радили операцију ампутације палца, код другог повреда прста где је био потребан комликованији захват и још једна повреда шаке где је морала да се ради реконструкција – рекао је доктор Ђорђе Крављанац из Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“.

Завод за јавно здравље (ЗЗЈЗ) објавио је да готово половина повређених има мање од 16 година и да су то најчешће дечаци узраста 10 – 14 година.

Према статистици ЗЗЈЗ, најчешће су повређене шаке и прсти са 36 посто, затим очи у 19 посто случајева, такође глава, лице и уши 19 процената и труп 11 посто повреда.

Осим телесних повреда, бљескови светлости и јак звук ватромета и петарди може да наруши здравље људи са аутизмом.

– Деца са аутизмом су сензорно преосетљива на јаке звуке и буку, и свака та нагла промена изазива код њих бурну реакцију. Долази до вриске, постављају руке на уши и родитељи не могу да им помогну. Код неке деце потребни су лекови за спавање, али генерално нема лека – каже један од родитеља.

Родитељи ове деце кажу да није проблем да то буде једно или две вечери, али да постаје неиздрживо онда када се свакодневно недељама пре и након Нове године бацају петарде.

Не смемо да заборавимо и наше четвороножне пријатеље, који имају много развијеније чуло слуха од људског. Код њих пиротехника изазива стрес и страх, и сваке године на хиљаде љубимаца бива повређено и страда од рана или срчаног удара услед стреса.

Оно што закон налаже, то је да малолетна лица не смеју да купују пиротехничка средства.

Такође, забрањена је улична продаја пиротехнике, а ради превентиве, Комунална милиција имаће појачану контролу у зонама школа и вртића, пијаца и тржних центара.

– За нелегалну продају пиротехничких средстава, казна је 15.000 динара. После тога, уколико затекнемо негде неку већу количину или лице настави да продаје, постоје процедуре да се обавештава или МУП или разне инспекције. Пиротехника се може купити само у лиценцираним продавницама, и наравно њима апел да не продају малолетним лицима – каже Ненад Лакић, руководилац Сектора комуналне милиције Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију.

Дакле, уколико купујете ватромете и петарде, пажљиво пратите упутсва за употребу и не дозвољавајте деци да се играју овим опасним „играчкама“, осим што је кажњиво, може бити и опасно.

А када кренете да баците петарду, прво се запитајте да ли је то вама веће задовољство и ужитак, или ћете можда некоме приредити више стреса и проблема.

Оно што је сигурно, избегавајте да то радите на јавним површинама и где има доста људи и животиња.

Please follow and like us:
Друштво