Комунална милиција појачава контролу продаје пиротехничких средстава

Новогодишња еуфорија је почела, а са њом и Комунална милиција има пуне руке посла због пиротехнике. Највише због појачане контроле нелегалне продаје пиротехничких средстава и превентивног деловања у зонама школа и вртића.

Разне врсте петарди, ракета и ватромети свих јачина и боја за многе су разонода и новогодишње играчке. Међутим, сва пиротехничка средства захтевају пажљиво руковање и одређена правила приликом коришћења, како не би дошло до повреда.

Баш из тог разлога ће Комунална милиција појачати контролу продаје и куповине пиротехнике.

– Комунална милиција, као и ранијих година биће присутна баш на локацијама где се показало да има нелегалне продаје пиротехничких средстава. То је око пијаца, око тржних центара, а посебан акценат биће око основних школа и вртића – рекао је Ненад Лакић, руководилац Сектора комуналне милиције Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију.

Према речима Лакића, самим присуством Комуналне милиције на тим локацијама, деца и уколико дођу до пиротехничких средстава, неће смети да их око школе користе.

Када је у питању нелегална продаја, законом су прописане новчане казне.

– 15.000 динара је за нелегалну продају, али после тога уколико затекнемо негде неку већу количину, постоје процедуре да се обавештава или МУП или разне инспекције. Комунална милиција на самом месту може новчано да казни, али за само бацање петарди не постоји санкција. То би значило да ако неко баци петарду на улици, комунални милицајац не може да казни особу. Може да третира петарду као опушак од цигарете и да пунолетном лицу напише казну за прљање јавне површине – објашњава Лакић.

Куповина пиротехничких средстава дозвољена је само пунолетним грађанима и то у лиценцираним продавницама.

Please follow and like us:
Друштво