Косовско Поморавље северу Косова: Ваша борба и страдање су и наше страдање

Више од пет хиљада Срба из Косовског Поморавља, са централног трга у Горњем Кусцу, послали су поруке солидарности са сународницима на северу Косова, а од приштинских институција затражили поштовање договорених споразума и оснивање Заједнице српских општина.

Иако су односи српске и албанске заједнице у Косовском Поморављу коректни, централне институције у Приштини врше притисак на институције српске заједнице и грађане, као и на њихова права, наводи се у заједничком саопштењу четворице председника општина са српском већином у Партешу, Клокоту, Ранилугу и Новом Брду, које је прочитано на скупу.

– Због све чешћих неоснованих притисака од стране централних институција у Приштини, усмерених на грађане и институције у општинама са српском већином у Косовском Поморављу, као и према грађанима српске заједнице у осталим општинама, приморавања припадника КПС из српске заједнице да прихвате агажовање на северу Косова, укидања социјалних примања градјанима српске заједнице од стране централних институција у Приштини, појачане контрола и кажњавања грађана српске заједнице, а нарочито оних који управљају возилима са таблицама РС од стране КПС полиције, константног монтирања процеса од стране специјалног тужилаштва у Приштини усмерених на градоначелнике општина са српском већином, тражимо од институција у Приштини и Аљбина Куртија да престану са константним притисцима и нарушавањем добрих односа две већинске заједнице у Косовском Поморављу – наводи се у тексту Саопштења који су потписали председници општина Ново Брдо, Партеш, Ранилуг и Клокот уз позив институцијама у Приштини да престану са кршењем права српске заједнице, као и да што пре крену са формирањем ЗСО у складу са Бриселским споразумом.

Председник општине Ново Брдо Саша Милошевић поручио је да народ из Косовског Поморавља, сложно и јединствено подржава своје сународнике на северу Косова, уз речи: ” Ваша демократска борба је и наша борба, ваше страдање је и наше страдање”.

Послата је порука централним институцијама да престану са терором над српским народом на Косову и затражено од Аљбина Куритија да што пре крене са поштовањем договорених споразума и формирањем Заједнице српских општина.

У наредном периоду пратиће се све активности усмерене против грађана и институција у општинама са српском већином у Косовском Поморављу. “Ми као градоначелници, као и одборници српске заједнице у скупштинама општина, донећемо одговарајуће одлуке о даљим активностима и учествовању у косовским институцијама”, додаје се у заједничкој изјави председника општина.

Скупу подршке у Горњем Кусцу којем је присуствовало више од пет хиљада Срба из Косовског Поморавља, указано је на проблеме које српска заједнице има у области здравствене заштите, образовања и културе, а посебно на положај и свакодневне тешкоће младих.

Извор: РТВ Пулс, ТВ Мост

Please follow and like us:
Регион