Крстовдан, Богојављење и Свети Јован

Православна црква и верници данас прослављају Крстовдан, сутра је Богојављање, а у петак се прославља се празник и крсна слава Свети Јован. Сва три празника везују се за крштење Исуса Христоса, као и за Светог Јована Крститеља који је крстио сина Божијег у реци Јордан.

Ово је такозвани зимски Крстовдан и према предању данас се укрштају ветрови.

У свим храмовима Епархије врањске у јутарњим часовима служени су такозвани царски часови. У наставку су одржане Свете литургије, а на крају и чин великог освећења воде.

– Данас се на Крстовдан у самим храмовима освећује вода, међутим сутра, на Богојављење освећује се изван храмова. Освећиваће се вода и на рекама, језерима, изворима. На Власинском језеру ће бити организовано пливање за часни крст, ранијих година је било и на Александровачком језеру, али сада не – каже свештеник Небојша Стојадинивић.

Оно што је новина за нашу Епархију, од ове године ће на Богојављење освећење воде бити и у цркви Васкрсења Христовог на Бунушевачком гробљу.

– С обзиром да је то црква у којој је од недавно почело да се служи, примећујемо да из дана у дан све више људи долази на Свете литургије. Ове године ће се у осам сати служити Света литургија, а у наставку негде око 9:15 ће бити и освећење водице. Позивамо парохијане и вернике да у што већем броју дођу – објашњава свештеник.

Трећи у низу ових празника је Свети Јован Крститељ, који је уједно и крсна слава многих породица.

– Обилазили смо наше парохијане који славе Светог Јована и врло честа су питања, да ли је Свети Јован ове године постан. Наравно да јесте, пада се у петак. Као и на Богојављање у свим храмовима ће бити Свете литургије, а наравно након тога ће бити и резање славских колача које наши парохијани донесу – рекао је свештеник Небојша Стојадиновић.

Први дан када се пости на води у Новој години је Крстовдан, на Богојављење се никада не пости, чак и кад се падне петком и средом. Док је Свети Јован посна слава у зависности ког дана се пада.

Please follow and like us:
Друштво