Књижевне радионице за ученике основних и средњих школа

Четвртог дана Књижевне колоније, за ученике основних школа, организована је радионица са дечјим писцем Дејаном Алексићем. Пар сати касније на истом месту, у Галерији Народног универзитета, за ученике средњих школа радионицу је одржао писац Мома Стефановић.

Писац за децу и одрасле Дејан Алексић, претходне вечери врањској публици представио је своја дела у склопу Књижевне колоније, а данас је своје време подредио малишанима основних школа и одржао књижевну радионицу са њима. Пре радионице, Алексић је био гост нашег програма.

-Писци за децу данас имају тежак задатак, да врате код деце веру у књигу.  Да учине да књига и даље заузима ако не доминатан, онда иоле  важан медиј у свакодневници свакодневног детета. То уопште није лако, то је велики изазов не само за нас већ за све писце у свету, рекао је Дејан Алексић.

Препуна Галерија Народног универзитета  малишана који су активно пратили и учествовали у радионици, доказ је да деца воле писање, читање и пажњу. По речима овог писца, у разговору са децом се не треба спустити на њихов ниво, већ се уздигнути и слушати их.

Само пар сати касније, на истом месту, за мало старије школарце, ученике средњих школа, одржана је инспиративна, савремена радионица о увек актуелној  теми: о мушко-женским односима коју је одржао писац Мома Стефановић.

-Уназад десетак година колико се бавим мушко-женским односима, јављају ми се особе од 15 до 75 година и све нас погађа исто. Немамо коме да се обратимо када имамо емотивне проблеме. Сви знамо како да санирамо физичке повреде, али те емотивне повреде нас нико не учи како да санирамо, па негде је то идеја да се вратимо себи. Да мало побољшамо односе између мушкараца и жена, чини ми се да ту нешто мало шкрипи.  Да се запитамо шта волимо, волимо ли себе поред некога, какви смо поред некога или волимо ли некога. Некако, никако не можемо да схватимо шта је права љубав, каже Мома Стефановић.

Писац или инфлуенсер, публициста или књижевник, ко је Мома Стефановић? Занимљиво је да наше средњошколке знају ко је он и прате га.

-Дошла сам на радионицу јер просто волим Мому Стефановића и сматрам да ће ми ова радионица бити корисна јер се и сама бавим писањем. Заиста је корисно што се овакве радионице одржавају у Врању и волела бих да их има што више, каже Александра Јовановић, ученица Економске школе.

Посећујем радионице, значе нам доста јер имамо дивне професоре који нас упућују на овакве радионице и драго ми је што овакви писци долазе код нас, каже Викторија Стојановић, ученица Економске школе.

Please follow and like us:
Култура