Књижевно вече Беке Митић Ристић

Фото: РТВ Врање

За све љубитеље књижевности, пријатеље, родбину, али и поштоваоце дела наше суграђанке  Беке Митић Ристић, четвртак вече било је у знаку присећања и препричавања сва три романа ове књижевнице, али и најаве њене нове књиге поезије.

Пред публиком  се нашла књижевна трилогија Беке Митић Ристић, која је посвећена члановима једне врањске фамилије. Реч је о књигама “ Додир љубави“, “ Звезда Анђелије Лот“ и “Сенке предака“. Како каже, у својим књигама, које је посветила родном Врању желела је да исприча занимљиве, карактеристичне приче и да пренесе дух Врања и времена о коме је писала.

-Како сам већ три књиге написала о Врању и врањским породицама, а пошто сам ја из Врања иако дуго већ не живим овде, вечерас причамо управо о томе, зашто ја толико волим Врање и о чему сам све писала. Вечерас није класична промоција, вечерас причамо о мом целокупном књижевном стваралаштву, представићу и своје нове песме јер спремам књигу поезије, рекла је списатељица Бека Митић Ристић.

Родом је из Врања али дуго година живи у Нишу. Љубав и приврженост према Врању и историјским и истинитим догађајима овог краја, али и врањским породицама, одувек је осећала и зато је вредно записивала.

-Пишем о истинитим догађајима, о истинитим људима, о људима који су живели некада давно пошто пишем историјске романе. Мени је тај период инспиративнији, па сам све те приче које су дошле до мене, уклопила у романе. То није ни мало једноставно, Врањанци увек прво питају „која је то фамилија“ пошто су стицајем околности, моји јунаци чланови исте фамилије. Поента приче је да испричам њихове тешке животне приче, о искушењима са којима су се током живота суочавали, рекла је Бека Митић Ристић.

Организатор овог књижевног сусрета био jе Културно – образовни центар Врање. Препуна камерна сала Позоришта, још један је доказ да је књижевница Бека Митић Ристић, веома цењена и поштована у свом родном граду.

Please follow and like us:
Култура