Лични пратилац деце са сметњама у развоју вишеструко корисна услуга

Фото: РТВ Врање

Услуга социјалне заштите, лични пратилац детета са сметњама у развоју доноси бројне бенефите, пре свега деци, али и свима који су укључени у ову услугу. Ту су родитељи, наставници, другови, другарице и школе, што је од нарочитог значаја, када је реч о инклузивном образовању.

У нашем граду већ шест година функционише услуга лични пратилац детета са сметњама у развоју. Ова услуга је вишеструко корисна, не само за децу са сметњама у развоју, већ и за њихове родитеље

– Родитељ бива растерећен. Несметано може да буде радно ангажован. Дете је санирано на прави начин, безбедно је очуван је емотивни статус детета, лични пратилац је унапред упознат са особинама детета и уводи га у друштво и у школску средину – каже Тања Анђелковић, мајка.

– Запошљени смо и супруга и ја. Од велике нам је помоћи, јер једноставно да немамо личног пратиоца, једно од нас двоје не би могло да ради. Хвала богу имамо срећу да имамо пратиоца и ми сада функционишемо нормално као породица и обезбеђујемо личну егзистенцију – каже Небојша Митић, отац.

Локална самоуправа је и унапредила услугу, јер у сарадњи са надлежним министарством финансира услугу током целе школске године. Ова услуга  још више добија на значају када је реч о инклузивном образовању.

-Некада дете изађе са часа и наставник не може да остави 25-оро деце и да изађе за њим. Ту је увек лични пратилац у холу да преузме дете, да га смири, прошета и врати на наставу – каже Влатка Арсић, координатор за личне пратиоце.

Деца са сметњама у развоју нису једина која имају користи од личних пратиооца, већ  и родитељи, другови и другарице из разреда, наставници, школе и цела заједница.

Please follow and like us:
Друштво