Локална самоуправа остварила велике уштеде енергије  

Почетак 2023. године обележава Национална кампања за уштеду енергије под слоганом “Чувај, штеди, не расипај енергију“. Ради се о великој кампањи која ће се бавити информисањем становништва Србије о енергетској ефикасности и начинима за уштеду енергије које је покренуло Министарство рударства и енергетике.

– Ово је право време за почетак кампање, почетак године је, а такође и зимска сезона када наши грађани могу већ да крену са променама дневних навика које ће довести до уштеде енергије. Зимски период је време када највише трошимо и електричну и топлотну енергију – каже Данијела Бандовић

Кампања ће бити базирана на информацијама које ће бити доступне медијима у виду дигиталног лифлета, који има јасне поруке о начину уштеде топлотне и електричне енергије. Ту је иконографија са ликом Николе Тесле, који је заштитно лице кампање. Кампања ће бити активна преко друштвених мрежа и радија, а преко свог сајта и друштвених мрежа и локална самоуправа води кампању. Извештавање медија је пресудно допринело значајним уштедама које су забележене у октобру и новембру.

– На нивоу локалне самоуправе уштеде су врло значајне и у јавним објектима. Израдили смо планове штедње. Одређена су лица која се старају о потрошњи. Све ово нам је на месечном нивоу донело значајне уштеде и то у септембру смо имали 23 посто уштеде енергије, у октобру чак 43, а у новембру, с обзиром на то да је грејна сезона у пуном јеку 36 посто. Врло смо задовољни са уштедом електричне енергије. То значи да се догревање смањило на најмањи могући ниво или га нема. Штеди се на расвети – додаје Бандовићева

Врло је важно трудити се да што више сазнајемо о значају енергетске ефикасности, штедњи, утицају на смањење потрошње. Све ове информације и препоруке треба да дођу до што већег броја људи путем медија и друштвених мрежа, истиче Бандовићева.  

Please follow and like us:
Друштво Економија