Локални буџет за наредну годину пројектован са доста опреза

Буџет града Врања за 2023. годину је пројектован са опрезношћу, с обзиром на чињеницу да се налазимо у времену економске кризе и да није могуће са извесношћу предвидети приходну и расходну страну, истакнуто је на јавној расправи о буџету за наредну годину.

Градски буџет за 2023. годину је пројектован на нешто више од 3 милијарде динара, односно 25 милиона евра, што је, отприлике, на истом нивоу као и ове године. Како се налазимо усред глобалне енергетске кризе, расходи ће свакако бити увећани, па не можемо очекивати неке интензивне капиталне радове, каже градски већник за буџет и финансије, Бојан Костић.

– Морамо опрезно улазити у нове обавезе. За очекивати је да завршимо ово што смо започели, тако да ће акценат следеће године бити на отварању новог вртића у насељу Рашка и завршетку реконструкције Косовске улице. Ако успемо преко „Путева Србије“ да решимо и Улицу Партизански пут, то би знатно побољшало квалитет саобраћајне инфраструктуре у граду, наводи градски већник за буџет и финансије, Бојан Костић.

Оно што грађане увек највише тишти су комунални проблеми. Предлози за обнављање инфраструктуре се достављају посредством месних заједница и разговара се о приоритетима. Неопходног одржавања саобраћајница ће бити, а реконструисаће се оне у најлошијем стању. Ипак, обим комуналног програма је у овом тренутку неизвестан и за нешто више од минимума одржавања, мораће да се сачека половина наредне године.

– Тек када видимо јасне назнаке да се привреда опоравља и да се запосленост подиже, тада можемо јасно рећи који ће бити обим комуналног програма. За сада, идемо скромно и опрезно, а у току године, ако се измене околности, појачају се приходи и смири се ситуација на глобалном нивоу, можемо планирати нешто више, каже већник Костић.

С обзиром на све околности, буџет је пројектован са доста опреза. Планирано је задужење у износу од 125 милиона динара, што је сума која неће значајније оптеретити градску касу. Ова средства ће бити искоришћена за сервисирање доспелих обавеза за овогодишње капиталне радове у граду.

Треба рећи и да је одзив грађана на јавни позив Градске управе за јавну расправу о буџету био слаб и да је било мало заинтересованих. Сви њихови предлози биће, свакако, прослеђени Градском већу на разматрање, а коначну реч о њима ће дати Скупштина града.

Please follow and like us:
Друштво Економија