„Медведград“ и  књиге о Исидори Мун најчитаније у врањској библиотеци

Популарно „ подвлачење црте“ крајем године, односно  резиме свега што нам се догађало, дотиче готово све области живота. Тако је и у библиотеци „Бора Станковић“ где  процењују шта је оно што је било најчитаније, са коликим фондом књига располажу и са колико читалаца. Поред набавке нових наслова, очекују и завршетак радова на реновирању и опремању одељења за најмлађе читаоце.

Чак и у времену у коме живимо, где је највећем броју људи једино штиво оно што се може наћи на интернету, многима је још увек најдража књига, коју могу да листају, да осете шушкање и мирис папира. Ипак најважнија је могућност, да у тишини свога дома уроне у неки други свет и да са омиљеним јунацима проживљавају срећу и тугу. И управо емоције, скривене тајне, мисли и нада да ће на крају све бити добро, опредељују читаоце шта ће најрадије читати.

На првом месту је књига „Медведград“, шведског писца Фредерика Бакмана, као и други наслови овог аутора бестселера. Библиотека је набавила и његову најновију књигу „Победници“ која је практично наставак „Медведград“- а. По читаности се издваја и наслов „Убити птицу ругалицу“ америчке књижевнице Харпер Ли, а из домаће продукције  крими роман „Деца зла“ Миодрага Мајића. Он има и наслов „Острво пеликана“, а сада и нову књигу „Рудник“ који ће се у фонду библиотеке наћи најкасније почетком јануара, истакла је библиотекарка Александра Антић.

Добре навике стварају се од малена, те у библиотеци посебну пажњу поклањају млађим читаоцима, међу укупно три хиљаде чланова,  колико укупно има ова заједница љубитеља књижевности и нових сазнања. Од јануара ће млађи читаоци имати и реновиран и лепо опремљен преостор у коме ће моћи да бирају кљиге.

Антићева оцењује да  деца доста читају, лектиру свакако, али и све врсте енциклопедија  везаних за историјат настанка планете Земље, као и књиге о животињама, а пре свега, диносаурусима.

Међу најчитанијима, ван обавезног штива, је серијал књига о авантурама девојчице Исидоре Мун, ауторке Харијет Манкастер. Поред тога, незаобилазни су и класици као што су „Леси се враћа кући“ Ерика Најта и „Дневник Ане Франк“.

Библиотека са свим огранцима у Врањској Бањи, Ратају, Вртогошу и Власу, сада располаже са фондом од укупно 141-не хиљаде књига.  

Култура