Миленковић: Предрасуда је да је свуда боље него у родном граду

Фото : РТВ Врање

У оквиру пројекта „Врање чује младе“ који реализује Удружење „Активисти из комшилука“, одржан је дијалог младих Врањанаца са градоначелником Слободаном Миленковићем. Млади са територије града су градоначелнику упутили питања, предлоге и сугестије о проблемима и активностима које их највише интересују.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић истиче да је са нестрпљењем ишчекивао сусрет са младима и међусобну размену мишљења. Град Врање је усвојио Стратегију унапређења положаја младих, подсетио је он, али је наш хроничан проблем одлазак младих из града.

– Желим да чујем шта је то што ми, као локална самоуправа, можемо још да учинимо да мотивишемо младе да, када заврше студије, планирају формирање породице и будући живот у Врању. Статистички подаци новог пописа су заиста забрињавајући и ми, као озбиљно руководство морамо стратешки да планирамо многе ствари како бисмо створили боље услове за живот младих људи – казао је Миленковић.

Он је додао да постоје предрасуде да је свугде боље него у родном граду, али су то, како је оценио, проблеми са којима се суочавају све мање средине у земљи. Локално руководство чини напоре да, поред материјалног положаја и привредног амбијента, побољша и ниво друштвених, културних и спортских активности, указао је градоначелник.

Дијалог младих са градоначелником Врања је финална активност пројекта „Врање чује младе“, који спроводи Удружење „Активисти из комшилука“ и чији је циљ да млади у директном контакту са доносиоцима одлука на локалу изразе своје потребе и проблеме, али и могућа решења.

– На овом сусрету је присутно седамнаесторо младих који имају различите теме. На пример, једна од тема је омладински центар, односно простор у којем би они, уместо по кафићима, ту могли да проводе своје слободно време и реализују неке активности. Млади су исказали потребу и за психолошком помоћи у периоду након епидемије короне. Такође, теме су и спортске активности, волонтерске акције, дакле широк спектар интересовања младих – наводи Урош Илић, председник Удружења „Активисти из комшилука“.

Припреме за дијалог са доносиоцима одлука на локалу су почеле прошле године приликом израде Стратегије унапређења положаја младих, након чега је уследио низ активности у сарадњи „Активиста из комшилука“ и Канцеларије за младе. На јавни позив за дијалог се пријавило 60 кандидата, од којих је за овај сусрет изабрано њих 17.

Please follow and like us:
Друштво