Министар Вучевић: КФОР да чува мир, а не да се бави политичким питањима. Србија је посвећена дијалогу, али имамо разрађене планове за сваку могућу ситуацију

Милош Вучевић, министар одбране изјавио је да је питање Косова и Метохије нешто што нас прати и што је изазов више од века и да тренутна криза није нешто што је карактериштчно за садашње време. Он је гостујући на Радио Београду рекао да је ситуација ескалирала у последњих неколико дана и да ће на сутрашњој седници Владе присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Нека кажу који међународни споразуми су на снази

-Видите да се понавља, ако нису личне карте, онда су регистарске ознаке, ако није то онда су општинске изборне комисије. Ако није то онда је наводна борба против криминала. Оно што је интересантно је да је криминал на КиМ баш присутан тамо где Срби живе. У нашој јужној покрајини је све идеално, али зато тамо где живе Срби мора да се дејствује са дугим цевима. И српска заједница на КиМ и државно руководство су упозоравали да ће доћи до ескалације, јер је читав низ једностраних потеза администрација Аљбина Куртија подузела. То је низ потеза који флагрантно крше низ споразума – нагласио је Вучевић уз њихову констатацију да за њих ти споразуми не важе и да их не обавезују, да Приштина нема никакву намеру да испуни оно на шта се обавезала, а за које је гарантовала ЕУ или САД или УН.

Како истиче за њих не постоји ниједан документ који је правно ваљан и обавезујући када су њихове обавезе у питању.

-За њих је само битно којом брзином ће да проводе читав низ активности да створе атмосферу да Срби не могу да опстају на Космету.. Немам никакву дилему око тога. Све што ради Курти јесте прављење атмосфера да Срби кажу да су више уморни од свега, да немају подршку од међународне заједнице, да је Србија ограничена имајући у виду сва ограничења. Те иритирајуће изјаве из ЕУ да се обе стране спусте лопту, када само једна страна прави тензије.

И председник Србије на седници Владе данас

На питање о одлуци Владе Србије која би сутра требало да упути званичан захтев КФОР за повратак наших војника на КИМ упркос оштром противљењу Ескобара, али и других европских дипломата Вучевић одговара:

-На седници Владе очекујем и присуство председника Србије и да учествује у дискусији. Треба на томе да истрајемо, не само зато испуњени правно технички основи за захтев. Он произилази из Резолуције 1244 и коју до данас није ставио ван снаге, осим што смо од појединица чули да нема основа да се врати наша војска и полиција на КИМ. Они тиме де факто денуцирају правну снагу 1244. Министар спољних послова Немачке суштински се ставља изнад СБ. Да неко да изјаву пре него што је командант КФОР примио захтев. Притом ни Влада није усвојила тај закључак. Верујем да хоће – рекао је.

Веровао сам да ће међународна заједница бити стпљивија

Вучевић наглашава да Србија треба и мора да ради све оно што је правна и политичка аргументација, али истиче да није изненађен реакцијама, али је ипак веровао да ће бити стрпљивији.

-Кључно питање Србије ка свим актерима јесте да нам кажу који тачно споразум или правни акт је на снази. Да нам кажу шта се дешава са свим актима где су треће стране гаранти обавеза обе потписнице. И да нам не убеђују да ми нисмо нешто добро разумели или да није у духу или да су то закључили претходне владе или администрације. Неће ваљда да нам кажу да Вашингтонски споразум не важи за то што је републиканац био председник САД. Да албанска страна терористичким потезима мења стање на терену, а онда кажу да Резолуција 1244 није у духу времена. Све то само показује колико је комплексна ситуација за Србе на КиМ и Србију. На то додајемо рат у Укранији, нову геостратешку поделу. Недозвољавање малим државама да мисле својом главном- каже Вучевић додајући да је цинизам да се косовски чвор реши до марта, а није деценијама.

Ниједан озбиљан политичар у Србији неће ставити потпис на независно Косово

Министар тврди да не постоји један озбиљан политичар у Србији који би потписао незавиност Косова.

-То већ не знам колико пута рекао председник Вучић за десет година. Не знам како очекују да ће неко преко ноћи да се промени. Врло тежак период за нас. Не би био у кожи Александра Вучића, огромни су притисци. Људи треба да разумеју да нам се не прети само политичким мерама, прети нам се и хибридним ратовима. Некад нека питања која нема везе са КиМ у ствари имају, јер гледају да вам ослабе позицију, да вам подмећу полуистините или лажне информације да би раздвоњавали структуру наше државе и концепције. И тога морамо бити свесни – нагласио је.

Када би данас „не дај боже“ признали Косово били би најдемократскија држава и не треба нико да има заблуду да то није тако.

Вучевић каже да Курти и његова администрација праве амбијент да представе да су били принуђени да употребе силу.

Што се тиче изјава Ескобара, Вучевић истиче да нам је јасно послао поруку да се тамо налазе НАТО снаге и да они пружају безбедне гаранције.

-Очекујемо да исте те снаге КФОР дају исте за нијасну снажније гаранције за очување Српске заједнице на КИМ и да је њихова обавеза да гарантује безбедност свим грађанима. Није питање КФОР да се баве политичким и статусним питањем Косова већ да очивају мир – изричит је први човек војске.

Али сведоци смо да су пре неки дан тврдили да се на Газиводама није било инцидената, а било их је.

Одговарајући на питање да ли се може веровати КФОР Вучевић каже да је то веома упитно, али да немамо другог субјекта с ким би о томе могли да причамо.

Комуникација са КФОР двосмерна

Што се тиче комуникације каже да је она двосмерна и отворена.

-Начелник Генералштаба је у дневном контакту са командантом КФОР. Као и са представницима Српске листе. Не мислим да се Кфору ратује који воде у даљу ескалацију. Ових дана КФОР је био суздужан, спреман сам да прихватим и чудно оправдање да су случајно ушли у обданиште… Па после РОСУ. Можда смо некад наивни али не баш толико. Очекујемо да КФОР ради свој посао, да учествују да се премости вакум од напуштања Срба иу косовске полиције. И да нам објасне како то РОСУ иду на Север и које им образложење дају… – рекао је и додао да верује да ће КФОР очувати мир.

Нека нико не потцењује Србију

-Србија остаје посвећена политчком разговору и имамо разрађене планове. Ко мисли да немамо, греши. Гледамо да спустим тензије да замолимо наше сународнике, мученике, али да њихов отпор буде миран. То је наша молба и није тамо лако живети, а то тамо траје 23 године. Нека нико не поцењује Србију јер никада нећемо дозволити ни погром ни Бљесан ни Олују.

Данас је војска далеко снажнија и боље опремљена

Вучевић је истакао да је на Војску Србије и њено опремање утицао и рат између Украјине и Русије.

-Оснаживање Војске Србије траје од 2012, односно 2013. године, када је напуштена та политика која је по мом мишљењу била разарајућа за војску. Ми смо у периоду после 2000. године да нама војска не треба и да нас она кошта, да вуче репове прошлости. С тим што су сви остали све време улагали у своје војске и своје одбрамбене капацитете, само је Србија била заслепљена од тадашњег руководства да нама војска не треба. Данас је војска далеко снажнија и боље опремљена. Ми ћемо наставити да радимо на томе, а да бисмо постигли те циљеве било је потребно да Србија привредно и економско снажи. Ми данас нисмо у прилици да спаљујемо наше наоружање, него смо ојачали да купујемо и производимо нашу опрему.

Стичем утисак да само Србија не може да купује војну опрему, а сви други могу

Министар је навео да нам је војска потребна за одвраћање свих који нису добронаменрни, али и када су поплаве, пожари и сметови а тада смо сви поносни кад их видимо.

-Војска Србије мора да настави на свом јачању и да будем конкретан велика нам је мука како да добијемо оно што смо платили. Ми смо платили наоружање из Руске федерације и онда је кренуо рат у Украјини, немогућност транспорта, производње и ми не видимо да је могуће да се реализује тај уговор. Те санкције које је западни свет увео према Русији у вези са наоружањем не погађају Русију, већ Србију. Оштећена је Србија, јер смо ми платили а нисмо добили опрему. Стичем утисак да само Србија не може да купује војну опрему, а сви други могу. Трка за наоружањем је од Другог светског рата. Пољска припрема војни буџет за наоружање за 2023. годину од 27 милијарди евра. Готово два буџета целе Србије. Погледајте издвајања Румуније, Мађарске, Хрватске. Кога тачно Хрватска види као непријатеља? А нама се забрањује, негде званично негде незванично, да ми јачамо одбрамбене капацитете.

Највеће повећање плата је за оне који су у чизмама

Министар тврди да је задовољан буџетом Републике Србије за 2023. годину, као и са војним буџетом који је 160 милијарди динара, стандард који теже да развију све европске државе.

-За мене, као министра, веома је битно да је Влада, заједно са председником, истрајала да дође до повећања плата за припаднике Војске Србије за 25 посто, за припаднике министарства одбране 12,5 посто. Највеће повећање плата је за оне који су у чизмама, значи за војнике. Војска нам има тај дефицит у односу на колеге у МУП-у. Предвидели смо и одређена средства за наменску индустрију где имамо велики број изазова и захтеваће дубинску реформу. Ова два месеца мандата Косово је доминирало као тема. И део међународних активности је фокусиран био на Косово.

Мир и слобода немају цену

Након што српски званичници месецима говоре о поновном враћању војног рока, Вучевић је најавио очекивање широке јавне расправе, али како каже не из кафана и преко друштвених мрежа, јер ово питање захтева озбиљан капацитет знања и стручности.

-Ми смо у претходних 11 година затварање касарни, смањио се капацитет војске, мање се средстава и обејаката употребљавало, ако се донесе та одлука мора се то припремити, као и анализа финансијских издвајања. Ако ћемо гледати да ли ћемо уштедети два динара по питању безбедности, ја не могу да прихватим ту аргументацију. Мир и слобода немају цену. Једна правно-техничка напомена- војни рок је привремено обустављен. Има ту и отворено питање колико би трајао војни рок. И ту постоје различите анализе. Не значи да ако ми причамо о враћању војног рока, не причамо о покретању рата. Ко ће да помаже када су поплаве? Ми имамо генерације које не знају како се поступа у складу са неким упозорењима. Ја сам се нашалио да не знају униформу да обуку. Ми не желимо ратове, нико се не игра с тим стварима. Моје лично искуство и став није довољно да одлучујем о враћању војног рока. Не кријем да сам за враћање војног рока, па мој старији син је тренутно на служењу. Ја сам служио месец и по дана у Врању и после десет и по месеци на Косову, у Гњилану. И поносан сам због тога, то ме је учврстило као мушкарца. То је мој субјективни осећај. У овом тренутку није донета одлука о враћању војног рока, али о њој морамо да размишљамо. Нико не жели нове сукобе и опет да будем личан у мојој породици директни преци су гинули у оба светска рата. Ја не мислим да се губи време када радите на својој обучености. Све скандинавске земље имају војни рок. Није донета одлука, о томе ће се разговарати, није релеватно шта неко приватно мисли већ оно што струка каже и каква ће бити политичка одлука. Скупштина Србије ће о томе једног дана одлучивати.

Извор: НСуживо

Please follow and like us:
Друштво