Мундијалска грозница и у Врању: Мењажом до попуњеног албума

Фото: РТВ Врање

Љубитељи фудбала углавном су и колекционари сличица за албуме који излазе уочи Светског првенства. Кажу да до једне трећине, или пола попуњеног албума куповина кесица има смисла, а да до остатка сличица за албум могу доћи само мењажом.

На сваке четири године уочи Светског првенства заиста свет тресе права мундијалска грозница. Међутим, она се не осећа само на теренима, већ и на улици. Заљубљеници у фудбал углавном су и колекционари сличица за албуме, које попуњавају на сваке четири године. Тако је и у Врању. Они који не могу да се снађу и да до краја напуне албум, почели су да се окупљају на тргу Станише Стошића. Сваке недеље, тачно у подне овде се састају, доносе спискове и размењују сличице, како би испунили албуме до краја. Ова врста сарадње им доста олакшава у односу на неке претходне године, кажу старији, који имају дужу традицију сакупљања сличица. Ипак, последњих година овај вид забаве постаје све скупљи хоби.

Први Панинијев албум за сличице изашао је 1970. године и од тада сакупљање сличица постаје уобичајена пракса на сваке четири године.

– То је нека љубав из детињства, тако да сам само наставио очевим стопама, имам албуме чак из 1974. године из Минхена, па све до данас, цела серија, све су то попуњени албуми, покушавам то да пренесем и на мог сина, каже Милош Стошић.

– Ово је јако интересантно, мењањем сличица можемо наћи малтене све, а раније смо куповали и куповали и никако да попунимо албум, то је било немогуће, сећа се Синиша Стојковић, који је на трг дошао као испомоћ свом унуку.

Фото: РТВ Врање

-Трудимо се, још мало нам је остало, и како се време приближава крају, тако нам је теже да сакупимо тих неколико колико је остало до краја, каже Драган Дејановић.

– Скоро смо почели да сакупљамо, али добро иде за сад. Углавном се овде налази све, а кесице су све дупликати, каже Дејан Тасић.

– Сада је мање оних који сакупљају, али ја мислим да је лакше било раније да се сакупи, мени фали пет сличица и не могу да их нађем три недеље, разочаран је Душан Стевановић.

Поред традиционалних албума на папиру колекционари овога пута могу да попуњавају и дигиталне албуме, а више од 2,2 милиона људи широм света већ је приступило дигиталној забави.

-Чуо сам за то, нисам ове године попуњавао онлајн албум, али сам за прошло Светско попунио и тај, али то не може да се мери, док се албум не прелиста, то није исто, каже Милош Стошић

– Ја се мало слабије сналазим онлајн, додаје Душан Стевановић.

Иако је реч о хобију, не може се рећи да је јефтина забава у питању. Уочи претходног Светског првенства математичар Пол Харпер проценио је да је за попуњавање албума тада било потребно 70.000 динара, што је било двоструко више од суме потрошене за албум са Европског првенства 2016. Ове године паковање са пет Панијевих сличица стаје 90 динара, а за прикупљање регуларних 638 регуларних сличица, не рачунајући додатних 14, које се добављају куповином Кока-коле, потребно је купити најмање 128 кесица. То значи да је минимално потребно 11.520 динара за попуњавање албума, али ова сума готово увек је већа, често и неколико пута.

Фото: РТВ Врање

– Ове године да, мислим да су цене високе, али и квалитет сличица није на неком нивоу, али ко воли, не гледа на то, каже наш саговорник Милош Стошић.

– Раније су биле јефтиније, 2014. је била 50 динара кесица, сад 90, скоро дупло скупље, а гори квалитет, каже Филип Ђорђевић.

– Поприлично је скупо, али откако смо почели да долазимо овде много је лакше, закључује Дејановић.

Светско првенство у фудбалу одржаће се од 21. новембра до 18. децембра у Катару, а наши суграђани су оптимисти када је у питању репрезентација Србије.  

– Србија има добру екипу, можда два најбоља шпица на свету, прогнозирам четвртину финала, а надам се и даље, прогнозе су Филипа Ђорђевића, док Дејан Тасић за Србију предвиђа сигурно треће место.

 – Навијам за Србију, али мислим да ће Бразил да освоји, каже наш млади саговорник Андреј Крстић. Има и оних најоптимистичнијих:

– Бићемо прваци света, убеђен је Душан.

Међу дугогодишњим заљубљеницима у попуњавање албума пред Светско првенство на тргу смо видели и многе истакнуте Врањанце, попут бивших председника општине, представника безбедносних структура, институција и организација, који дуги низ деценија негују овај хоби и даље преносе и на своје млађе нараштаје.

Please follow and like us:
Друштво