МУП нема сазнања о наводним кинеским полицијским станицама у Србији

Министарство унутрашњих послова нема сазнања о наводним  кинеским полицијским станицама у Србији о чијем наводном постојању извештавају поједини медији и наглашава да у Србији нису присутни полицијски службеници Народне Републике Кине.

Истичемо да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, који је потписан 19. маја 2019. године, шест кинеских полицијских службеника било присутно у заједничким патролама српске и кинеске полиције свега месец дана, од 17. септембра до 16. октобра 2019. године.

Напомињемо да по основу Меморандума, они ни тада нису имали право употребе средстава принуде.

Сматрамо да овакви наводи и неосноване тврдње наносе штету односима двеју земаља Србије и Кине, као и сарадњи која је увек била високом нивоу и још једном апелујемо на медије да пре објаве текста, тачност информација провере са Министарством унутрашњих послова.

Подсећамо да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола шест кинеских полицијских службеника 2019. године било део заједничке патроле у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Сходно одредбама Меморандума, задатак полицијских службеника МЈБ НР Кине у заједничким патролама био је да помажу полицијским службеницима Републике Србије у заштити јавног реда и безбедности и олакшају контакт својих сународника и организација са полицијом Републике Србије, као и са дипломатским и конзуларним органима своје земље.

Значај оваквог вида сарадње између МУП-а Р. Србије и МЈБ НР Кине огледа се у обостраној спремости да се промовишу све билатералне иницијативе, чији је циљ одржавање јавног реда и мира и обезбеђивање сигурности грађана двеју земаља, у складу са концептом рада полиције у заједници, што је и допринело постизању вишег степена безбедности грађана и заједница, као и јачању поверења грађана у рад полиције, стоји у саопштењу Министарства унутрашњих послова Србије.

Please follow and like us:
Друштво